Μυθο-εξερευνήσεις


Published: Jan 21, 2023
Keywords:
Ψηφιακός - Διαδραστικός Χάρτης, Λαογραφία, διαθεματικότητα, εκπαίδευση, πληροφορική
Δήμητρα- Στεφανία Κουτρομάνου
Μαρία Παλόγλου
Αμαλία Τάσιου
Παναγιώτης Τσομπανίδης
Ελμίνα Φλόκα
Αλέξανδρος Χατζόπουλος
ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΤΑΣΤΑΝΗ
Μαρία Καίσαρη
Abstract

Η παρούσα εργασία αφορά στην παρουσίαση ενός Ψηφιακού - Διαδραστικού Χάρτη, που δημιουργήθηκε, ως εκπαιδευτικό εργαλείο, στο πλαίσιο υλοποίησης  προγράμματος ERASMUS+ KA2. Το πρόγραμμα έχει τίτλο: «Από τον Μύθο στον Λόγο: Λαϊκές παραδόσεις, μύθοι και θρύλοι στην εκπαιδευτική διαδικασία» και συντονίζεται από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Αττικής. Ο Ψηφιακός - Διαδραστικός Χάρτης στοχεύει στη χρήση της Πληροφορικής ως μέσου που διευκολύνει στη διαθεματική προσέγγιση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και υπηρετεί τον βασικό σκοπό του προγράμματος· της ανάδειξης του ρόλου της λαϊκής μας παράδοσης όχι απλά ως γνώσης, αλλά στο πλαίσιο της διαθεματικότητας, τέτοιας που να εμπλέκει και να συνδέει διδακτικά αντικείμενα, η σχέση των οποίων δεν φαίνεται από πρώτη άποψη προφανής. Στον Ψηφιακό - Διαδραστικό Χάρτη ενσωματώνονται στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, αξιοποιείται η σύνδεση τεχνολογίας, εκπαίδευσης με την επιστήμη της Λαογραφίας ενώ παράλληλα δημιουργούνται εμπλουτισμένα διδακτικά περιβάλλοντα

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Γκόβαρης, Χρήστος 2001. Εισαγωγή στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Αθήνα: Ατραπός.
Δαμιανού, Δέσποινα 2013. «Οι παιδαγωγικές διαστάσεις της ελληνικής Λαογραφίας και η διδασκαλία της στην ελληνική εκπαίδευση», Λαογραφία 42 (2010-2012), Αθήνα: Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία και Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σ. 217-230.
Κακάμπουρα-Τίλη, Ρ. 2005. «Ο λαϊκός πολιτισμός ως πεδίο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης – Μια διδακτική πρόταση», στο : Αθανάσιος Τριλιανός, Ιγνάτιος Καράμηνας (επιμέλεια), Μάθηση και Διδασκαλία στην Κοινωνία της Γνώσης, Πρακτικά Ε΄ πανελλήνιου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή, τόμ. Β΄, Αθήνα: Π.Τ.Δ.Ε., Παν. Αθηνών/ Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ.), σ. 267-274.
Μερακλής, Μιχαήλ Γ. 1971. «Οι θεωρητικές κατευθύνσεις της Λαογραφίας μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», Λαογραφία 27, σ. 3-24.
Μερακλής, Μιχαήλ Γ. 2002. Για το λαϊκό παραμύθι. Διδακτικές προτάσεις για νηπιαγωγούς και δασκάλους, Αθήνα: Διαδρομή.
Μπουρντιέ, Πιερ 1994. Κείμενα Κοινωνιολογίας, πρόλογος – επιμέλεια Ν. Παναγιωτόπουλος, Αθήνα: Δελφίνι.
Most read articles by the same author(s)