Μέτρηση μάζας σε συνθήκες μικροβαρύτητας: Πείραμα στο διάστημα!


Published: Jan 21, 2023
Keywords:
μικροβαρύτητα διάστημα Blue Origin ταλαντώσεις
Σταμάτιος Σέττας
Αναστάσης Βατίστας
Ιάσoνας Παυλόπουλος
Άρης Φραντζεσκάκης
Abstract

Πώς ζυγίζονται οι αστροναύτες; Είναι δυνατόν να μετρήσουμε τη μάζα ενός αντικειμένου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ή πιο σωστά «μικροβαρύτητας»; Το Νοέμβριο του 2018 ο όμιλος Διαστημικής και Ρομποτικής του Ζαννείου Προτύπου Λυκείου συμμετείχε επιτυχώς στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αεροδιαστημικής με έπαθλο την αποστολή ενός πειράματος στο διάστημα μέσω της αποστολής NS12/P9 της εταιρείας αεροδιαστημικής Blue Origin. Η ιδέα που αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ήταν να συνδέσουμε το προς ζύγιση αντικείμενο με ένα ελατήριο γνωστών χαρακτηριστικών το οποίο θα απελευθερωνόταν τη στιγμή που ο πύραυλος θα βρισκόταν σε κατάσταση «μηδενικής» βαρύτητας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός αισθητήρα ToF θα μετρούσαμε την απόσταση του αντικειμένου από τον αισθητήρα, θα υπολογίζαμε την περίοδο ταλάντωσης, και από εκεί τη μάζα του. Στις 11 Δεκεμβρίου 2019 ο πύραυλος New Shepard εκτοξεύτηκε από το Τέξας των ΗΠΑ μεταφέροντας το πείραμά μας στο διάστημα. Η αποστολή και το πείραμά μας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Στην εργασία αυτή θα σας παρουσιάσουμε το πείραμα και τα αποτελέσματά του.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Channel 5V Optical Isolated Relay Module,2021. [online]. Διαδικτυακή πρόσβαση: https://grobotronics.com/relay-module-2-channel.html. [Ημερομηνία ανάκτησης Φεβρουάριος 2021].
Arduino Uno, 2021. [online]. Διαδικτυακή πρόσβαση: https://en.wikipedia.org/wiki/Arduino_Uno [Ημερομηνία ανάκτησης Φεβρουάριος 2021].
Blue Origin, 2021.[online]. Διαδικτυακή πρόσβαση: https://www.blueorigin.com/ [Ημερομηνία ανάκτησης Φεβρουάριος 2021].
Kevin Townsend, 2021. Adafruit BNO055 Absolute Orientation Sensor. [online]. Διαδικτυακή πρόσβαση: https://learn.adafruit.com/adafruit-bno055-absolute-orientation-sensor/overview [Ημερομηνία ανάκτησης Φεβρουάριος 2021].
Lady Ada, 2021. Adafruit VL6180X Time of Flight Micro-LIDAR Distance Sensor Breakout. [online]. Διαδικτυακή πρόσβαση: https://learn.adafruit.com/adafruit-vl6180x-time-of-flight-micro-lidar-distance-sensor-breakout. [Ημερομηνία ανάκτησης Φεβρουάριος 2021].
Micro SD Card Adapter Reader Module for Arduino, 2021. [online]. Διαδικτυακή πρόσβαση: http://datalogger.pbworks.com/w/file/fetch/89507207/Datalogger%20-%20SD%20Memory%20Reader%20Datasheet.pdf. [Ημερομηνία ανάκτησης Φεβρουάριος 2021].
Most read articles by the same author(s)