H ΔΙΕΞΟΔΟΣ


Published: Jan 21, 2023
Keywords:
ρομποτική, τεχνολογία, φυσικές καταστροφές
Βασίλειος Αττιλάκος
Ελένη Γρηγορίου
Νικηφόρος Γκιζόπουλος
Βασιλική Θεοδωρακοπούλου
Μαρία Καμαρινού
Ηλίας Κολοβάτσιος
Μαρία Θωμαΐς Μπασμπαγιάννη
Νικόλαος Ντάγκας
Ιωάννης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
Αναστασία Μαρία Στέρτσιου
Petros Demenagas
Δήμητρα Χατζηδάκη
Ιωάννης Αποστολάκης
Χρήστος Γκικούδης
Μαρίνα Οικονόμου
Νίκος Τζαβάρας
Κυριακή Μακρυγιάννη
Abstract

Οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, ευθύνονται για απώλειες ζωής και τραυματισμούς κάθε χρόνο. Η ανεπάρκεια στην πληροφόρηση και την εγρήγορση του κοινού καθώς και η πιθανή έλλειψη μέτρων ετοιμότητας, οδηγεί πολλές φορές τόσο στην αδυναμία απεγκλωβισμού του κόσμου από την πληγείσα περιοχή, όσο και στη δυσκολία προσέγγισης βοήθειας σε αυτήν.
Στην παρούσα εργασία, στο πλαίσιο της πρόληψης και του μετριασμού των κινδύνων από τις καταστροφές, διερευνάται η δυνατότητα κατασκευής μίας συσκευής που θα βοηθήσει εγκλωβισμένους ανθρώπους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κατευθύνοντάς τους-μέσω φωτεινών σημάτων-προς συγκεκριμένες οδικές εξόδους, η οποία συγχρόνως θα επιτρέπει σε οχήματα έκτακτης ανάγκης να προσεγγίσουν την πληγείσα περιοχή από διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλάζοντας τη σηματοδότηση σε «πράσινο» στους δρόμους από τους οποίους αυτά περνούν.
Στην εργασία, αρχικά παρουσιάζονται οι κυριότερες φυσικές καταστροφές, οι απώλειες από αυτές που οφείλονται κυρίως στον εγκλωβισμό του πληθυσμού καθώς και οι περιπτώσεις έγκαιρης ειδοποίησης και πετυχημένης απομάκρυνσης του πληθυσμού από τις πληγείσες περιοχές. Κατόπιν περιγράφεται η διαδικασία δημιουργίας της συσκευής τηλεματικού ελέγχου καθώς και ο τρόπος σύνδεσής της με τους ρυθμιστές κυκλοφορίας, με σκοπό την απομάκρυνση του πληθυσμού και την έγκαιρη προσέγγιση βοήθειας.
Αναμένεται, να είναι υλοποιήσιμος ο τρόπος κατασκευής της συγκεκριμένης συσκευής και εφικτή η σύνδεση της με το σύστημα διαχείρισης κυκλοφορίας, με σκοπό την αποφυγή απωλειών ζωής και τραυματισμών ανθρώπων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Γκιόλα, Π. Α. (2015). Διαχείριση κινδύνου αστικών περιοχών από φυσικές καταστροφές σε περιβάλλον GIS: χωροθετικός σχεδιασμός σε περίπτωση σεισμού στην Αθήνα (Bachelor's thesis).
Λέκκας, Ε. (2000). Φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Β’έκδοση, Εκδόσεις.
Σαπουντζάκη, Κ., & Δανδουλάκη, Μ. (2016). Κίνδυνοι και Καταστροφές.
Χαλδούπης, Χ. (2015). Εισαγωγή στην Ατμοσφαιρική Φυσική. ΣΕΑΒ, ΕΜΠ.
Χρυσανθοπούλου, Π. (2019). Διαχείριση πληθυσμού σε περιπτώσεις εκκένωσης περιοχών
Most read articles by the same author(s)