Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής και μεταβολές των επιπέδων τους κατά την περίοδο του lockdown Μαρτίου-Μαΐου 2020


Published: Jan 21, 2023
Keywords:
ατμοσφαιρική ρύπανση, lockdown
Ευανθία Μυζήθρα
Ευδοξία Βασιλογεώργη
Ολυμπία Μπάρμπα
Petros Demenagas
Abstract

Το θέμα προς μελέτη της παρούσης εργασίας είναι το πώς το lockdown της περιόδου 23/3/2020 έως 10/5/2020-που αφορούσε τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού-επηρέασε τα επίπεδα συγκέντρωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων ΝΟ, ΝΟ2 και Ο3 στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής στην Αττική.


Το ερευνητικό ερώτημα είναι αν οι συγκεκριμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι μειώθηκαν κατά τη χρονική περίοδο του lockdown, ποια ήταν η ποσοτική τους μεταβολή και σε ποιους παράγοντες αυτό οφείλεται.


Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν οι μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού της Αγ. Παρασκευής, που ανήκει στο δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και τα στοιχεία του σταθμού μέτρησης ρύπων του  Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Από το μετεωρολογικό σταθμό έγινε χρήση των μετρήσεων της ταχύτητας του ανέμου και της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ από το σταθμό μέτρησης ρύπων αξιοποιήθηκαν οι μετρήσεις των συγκεντρώσεων των ΝΟ, ΝΟ2 και Ο3. Η σύγκριση των συγκεντρώσεων των ρύπων αυτών κατά τη χρονική περίοδο 23/3/2020 έως 10/5/2020, θα γίνει με την αντίστοιχη χρονική περίοδο προηγούμενων ετών, από όπου θα φανεί και η ποσοτική τους μεταβολή.


Στα αποτελέσματα, αναμένεται να παρατηρηθεί αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης αυτών των ατμοσφαιρικών ρύπων λαμβάνοντας υπόψη και τις αντίστοιχες μετεωρολογικές παραμέτρους διαμόρφωσής τους.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Καρράς Σ. (1988). Ρύπανση-Προστασία περιβάλλοντος, Αθήνα
Κατσαφάδος Π. (2017). Εισαγωγή στην Ατμοσφαιρική ρύπανση
Κατσαφάδος, Π., & Μαυροματίδης, Η. (2015). Εισαγωγή στη φυσική της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών Meteο: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/gdj3.44/full.
Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=495&language=el-GR
Most read articles by the same author(s)