Αδιάφορη Ισορροπία Διπλού Κώνου σε Κεκλιμένο Επίπεδο


Published: Jan 21, 2023
Keywords:
διπλή σβούρα, κέντρο βάρους, κεκλιμένο επίπεδο, αδιάφορη ισορροπία
Λευκή Μένεγα
Μαριλένα Μπατατούδη
Ναντίνα Λυμπεροπούλου
Vasilis Dimopoulos
Μάριος Γαλερός
Ευάγγελος Κοτρώνης
Abstract

Το θέμα της εργασίας είναι η μελέτη της αδιάφορης ισορροπίας ενός διπλού κώνου σε κεκλιμένο επίπεδο. Ο διπλός κώνος, γενικά,  φαίνεται να «αψηφά» τη βαρύτητα και να ανέρχεται κατά μήκος του κεκλιμένου επιπέδου. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται πειραματικά η συνθήκη αδιάφορης ισορροπίας του κώνου, που κινείται πάνω σε δύο ράβδους που δημιουργούν κεκλιμένο επίπεδο. Η συνθήκη περιγράφεται από τον τύπο, όπου α η γωνία μεταξύ του οριζόντιου και κεκλιμένου επιπέδου, 2β η οξεία γωνία των ράβδων και 2γ η γωνία στην κορυφή του κάθε κώνου.


Καθώς, αφήναμε τον διπλό κώνο να κυλήσει από μια χαμηλή θέση κινούνταν προς μια υψηλότερη θέση. Επαναλάβαμε την ίδια διαδικασία για δύο ακόμη διπλούς κώνους διαφορετικής γωνίας γ η καθεμία,  αλλάζοντας κάθε φορά την γωνία 2β και προσδιορίζοντας για ποια τιμή του 2β υπήρχε αδιάφορη ισορροπία, αντίστοιχα. Χρησιμοποιώντας τις τιμές αυτές ελέγξαμε και επιβεβαιώσαμε διαδοχικά για τους τρείς διπλούς κώνους  τον αρχικό τύπο.

Article Details
  • Section
  • Greece
Downloads
Download data is not yet available.
References
Κυρίκος, Ευθύμης. "Κατασκευαστικά Και Φυσικά Παράδοξα, Όταν Οι Νόμοι Της Φυσικής Φαίνεται Να Μη Λειτουργούν-Αθηνοδρόμιο",Αθηνοδρόμιο, www.athinodromio.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B1-%CF%8C/ Πρόσβαση 22 Ιαν. 2021.
Kokichi, Sugihara. “Design of solids for antigravity motion illusion”. ScienceDircet, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0925772113001752, Πρόσβαση 22 Ιαν. 2021.
Julian Havil, Defying gravity: The uphill roller, plus.maths.org/content/defying-gravity-uphill-roller Πρόσβαση 22 Ιαν. 2021.
Most read articles by the same author(s)