Μελέτη της μεταβολής της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C φυσικού χυμού πορτοκαλιού σε συνάρτηση με το χρόνο


Veröffentlicht: Mar 14, 2019
Γεωργία Μανώλη
Λήδα-Βαΐα-Ζιζέλ Κώτσια
Δημήτριος Μαυροειδής
Μαρία Ελένη Μπαρλαμπά
Μαρία Φωτεινή Ουλή
Φωτεινή Μαρκέλλα Πετροπούλου
Ελευθερία Τζουρμανά
Αλεξάνδρα Χατζηγιάννη
Abstract
Στην εργασία αυτή μελετήθηκε η μεταβολή της περιεκτικότητας του φυσικού χυμού πορτοκαλιού σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) ως συνάρτηση του χρόνου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για δύο διαφορετικά είδη χυμού: α) φυσικό χυμό πορτοκαλιού από πορτοκάλια που στύψαμε και β) από φυσικό χυμό του εμπορίου . Ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας του πορτοκαλιού σε ασκορβικό οξύ έγινε με οξειδοαναγωγική ογκομέτρηση. Χρησιμοποιήσαμε διάλυμα KIO3/KI σε όξινο περιβάλλον και το τέλος της ογκομέτρησης ανιχνεύθηκε με την αλλαγή χρώματος λόγω προσθήκης διαλύματος αμύλου. Το Ι2 που παράγεται κατά την αντίδραση οξινισμένου με HCl διαλύματος KIO3, με διάλυμα KI , οξειδώνει το ασκορβικό οξύ σε δεϋδροασκορβικό οξύ. Όταν όλη η ποσότητα του ασκορβικού οξέος οξειδωθεί, τότε η περίσσεια του Ι2 που παράγεται από τη πρώτη αντίδραση, αντιδρά με τα ανιόντα Ι- που υπάρχουν ήδη στο διάλυμα και σχηματίζει σύμπλοκο με το άμυλο που έχουμε ήδη προσθέσει στο διάλυμα που ογκομετρούμε. Το σύμπλοκο αυτό έχει χαρακτηριστικό βαθύ μπλέ χρώμα. Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής έδειξαν ότι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε έναν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή έναν φυσικό χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να μειωθεί η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Η ελάττωση της περιεκτικότητας σε Βιταμίνη C για τα δύο είδη χυμού ήταν  62% και 66.7% αντίστοιχα μετά από χρόνο μίας εβδομάδας.
Article Details
  • Rubrik
  • Greece
Downloads
Keine Nutzungsdaten vorhanden.
Literaturhinweise
ΕΚΦΕ Παλλήνης – Δ. Βαλλιάνος
ΕΚΦΕ Ν. Ιωνίας – Κ. Αποστολόπουλος
Γ Κοντοπίδης. Εργαστηριακές Ασκήσεις Χημείας. Εργαστήριο Βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.