Κατασκευή και βαθμονόμηση αλκοολόμετρου με απλά υλικά
Περίληψη
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (ροφημάτων που περιέχουν αλκοόλ) από τους εφήβους σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες έχει σαφώς αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Στην προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος αυτού στην μαθητική μας κοινότητα, η ομάδα μας κατασκεύασε ένα απλό και ιδιαίτερα φτηνό αλκοολόμετρο κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών μαθημάτων των φυσικών επιστημών. Μετασκευάζοντας κατάλληλα μια πλαστική πιπέτα των 2ml και στηριζόμενοι στο φαινόμενο της άνωσης καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα «όργανο μέτρησης» της περιεκτικότητας του οινοπνεύματος (αλκοόλ) στα διάφορα ροφήματα-ποτά. Τοποθετήσαμε σε ογκομετρικό κύλινδρο των 100ml γνωστής περιεκτικότητας διαλύματα αλκοόλ σε νερό, προκειμένου να βαθμονομήσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το αυτοσχέδιο «όργανο» μας. Όλα τα μέλη της ομάδας, κάθε φορά, μετρούσαν προσεκτικά το ύψος του στελέχους του “οργάνου” που ήταν πάνω από την οριζόντια επιφάνεια του εκάστοτε διαλύματος, ώστε να ελαχιστοποιείται το «σφάλμα ανάγνωσης» κατά τη μέτρηση. Έτσι δημιουργήσαμε την καμπύλη βαθμονόμησης του οργάνου, στην οποία στηριχθήκαμε για να υπολογίσουμε τις περιεκτικότητες διαφόρων αλκοολούχων ποτών του εμπορίου. Η μέθοδος
που ακολουθήσαμε έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα «καθαρά ποτά» που συνήθως έχουν
υψηλά ποσοστά αλκοόλ. Τα ποσοστά σφάλματος των μετρήσεων μας φαίνονται να εξαρτώνται
από την περιοχή τιμών της περιεκτικότητας σε αλκοόλ του, υπό μέτρηση, αλκοολούχου ποτού.
Το γεγονός αυτό θεωρείται αναμενόμενο, αφού στο εμπόριο υπάρχουν διαφορετικά
αλκοολόμετρα για κάθε επιθυμητή περιοχή μετρήσεων. Επιχειρείται η συστηματοποίηση των
σφαλμάτων και η διερεύνηση μαθηματικής μεθόδου εξάλειψης αυτού του φαινομένου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Αντωνίου Ν., Βογιατζόγλου Α., Παρασκευοπούλου Ν., Πελεκάνου Ν., Μηλιάς Τ., Σαρρής Χ., & Φραγκής Θ. (2020). Κατασκευή και βαθμονόμηση αλκοολόμετρου με απλά υλικά. Open Schools Journal for Open Science, 3(7). https://doi.org/10.12681/osj.24339
- Τεύχος
- Τόμ. 3 Αρ. 7
- Ενότητα
- Greece
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution licence that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to a repository), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
Authors are permitted and encouraged to post their work online prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).