Απομόνωση Αιθέριων Ελαίων από Αρωματικά Φυτά


Cover Page
Δημοσιευμένα: Dec 11, 2025
Λέξεις-κλειδιά:
αιθέριο έλαιο, ρίγανη, λεβάντα, απόσταξη, εκχύλιση, χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας
Ελένη Θεοδωροπούλου
Κωνσταντίνος Κωστάκης
Χριστίνη Παπασούλη
Χαράλαμπος Προδρομάκης
Νικόλαος Γιαννακόπουλος
Βασίλειος Ιωαννίδης Επιβλέπων εκπαιδευτικός
Σωτήρης Κουρκουμέλης Επιβλέπων εκπαιδευτικός
Σπυριδούλα Λουκάτου Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός
Βασιλική Μπίρμπα Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός
Περίληψη

Το χαρακτηριστικό των αρωματικών φυτών είναι η παρουσία των αιθερίων ελαίων που τους δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Με τον όρο αιθέρια έλαια εννοούνται πτητικές ενώσεις που προσδίδουν στο φυτό μια χαρακτηριστική οσμή. Πρόκειται για τερπενικές ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους κυρίως μονο- (C10) και σεσκιτερπένια (C15). Τα αιθέρια έλαια ή και τα ίδια τα αρωματικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί στην διατροφή ως αρτύματα και αφεψήματα, καθώς και στην παραδοσιακή θεραπευτική, λόγω των πολλών βιολογικών δράσεων που εμφανίζουν. Η απομόνωση των αιθερίων ελαίων μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως η απόσταξη και η εκχύλιση. Σκοπός ήταν η απομόνωση του αιθερίου ελαίου από φύλλα ρίγανης και άνθη λεβάντας, με απόσταξη με συσκευή τύπου Clevenger και εκχύλιση υποβοηθούμενη από υπερήχους. Τέλος, έγινε σύγκριση της σύστασής τους με τη βοήθεια χρωματογραφίας λεπτής στοιβάδας (TLC).

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Greece
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Κατσιώτης, Σ. Θ. & Χατζοπούλου, Π. Σ., Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά και Αιθέρια Έλαια, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2019.
Κορδοπάτης, Π. & Μαγκαφά, Β., Μεθοδολογία Απομόνωσης και Ταυτοποίησης Φυσικών Προϊόντων Ι (Οδηγός Εργαστηριακών Ασκήσεων), Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα, 2005.
Samuelson, G., Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυσικής Προελεύσεως: Εγχειρίδιον Φαρμακογνωσίας, Απόδοση στην Ελληνική: Π. Κορδοπάτης, Ε. Μάνεση-Ζούπα, Γ. Πάιρας, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 1996