Ο ζεόλιθος και ο κήπος του σχολείου μας


Ιάσων Γκικόκαϊ
Δέσποινα Στυλιαρά
Φώτιος Καλλιβρετάκης
Νικόλαος Μιχαλάκης
Ευάγγελος Τσορμπατζόγλου
Ρέα Μπάτσαρη
Ελένη Τάντση
Αλεξάνδρα Κοκκινέλου
Δήμητρα Κουρνούτου
Ελευθερία Πάνου
Παναγιώτης Κωσταρίδης
Resumen

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης του ορυκτού ζεόλιθου στις βιολογικές καλλιέργειες όσον αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης, το μέγεθος ανάπτυξης και την τελική ποιότητα, μέσω της σύγκρισης καλλιεργειών μαρουλιού με ζεόλιθο και χωρίς αυτόν. Επιπλέον ελέγχθηκε και η επίδραση παρουσίας ή απουσίας λιπάσματος. Καταγράψαμε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις ανάπτυξης για να χρησιμοποιήσουμε τον ζεόλιθο και σε καλλιέργειες φυτών στον κήπο του σχολείου μας Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν κατάλληλο για οποιαδήποτε είδους γεωργική καλλιέργεια, συγκρατεί το νερό και μειώνει τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, έτσι ώστε να αυξάνεται η παραγωγή με πολύ λίγο λίπασμα. Επιπλέον καθώς δεν υπάρχει το πρόβλημα της αποδόμησής του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη της αντικατάστασής του. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι ο ζεόλιθος ενισχύει τις βιολογικές καλλιέργειες από άποψη ποιότητας και κόστους καθώς τα φυτά στα οποία είχε προστεθεί ζεόλιθος είχαν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Καταδεικνύεται με αυτό τον τρόπο η
σημασία του ορυκτού, με απώτερο σκοπό να προαχθεί η χρήση του στην χώρας μας, στην οποία υπάρχει σε αφθονία. Τέλος στην αυλή του σχολείου μας δημιουργήσαμε μία «πράσινη γωνιά» και χρησιμοποιήσαμε το ζεόλιθο σε όλα τα φυτά που καλλιεργήσαμε με πολύ καλά αποτέλεσμα γεγονός που σε σχετικό διαγωνισμό έδωσε βραβείο στο σχολείου μας.

Article Details
  • Sección
  • Greece
Descargas
Los datos de descargas todavía no están disponibles.
Citas
Dwyer J. and Dyer A. (1984): “Zeolites—An Introduction.” Chem. Ind., 2 Apr. 1984, 237–240.
Magdalina L, Ahmed O. H. and Susila K. (2014): “Maize (Zea mays L.) nutrient use efficiency as affected by formulated fertilizer with Clinoptilolite Zeolite.” Emir. J. Food Agric. 2014. 26 (3): 284-292
Meharkure M., Jencymol T., Kumar K. A., Balkrishna S. B., Saresh N.V., Sachin K. V. and Sanjat K. S. (2018): “Zeolite Farming: A Sustainable Agricultural Prospective.” Int.J.Curr.Microbiol.App.Sci. 7(05): 2912-2924.
Mohamed M.A. S., Maged M.A. F., Hussein A. A. S., and Ibrahim O. A. (2018): “Evaluation of the Protective Roles of Synthetic Zeolite on Some Physiological and Biochemical Parameters after Cadmium Toxicity of Crayfish (Procambarus Clarkii.)” The Egyptian Journal of Hospital Medicine (July 2018) Vol. 72 (11), Page 5517-5526
Noori M., Zendehdel M., Ahmadi A. (2006): “Using natural zeolite for the improvement of soil salinity and crop yield.” Toxicol. Environ. Chem., 88, 77-84.
Pansini M. (1996): “Natural zeolites as cation exchangers for environmental protection.” Mineral Deposita, 31, 563-575.
Polat E., Karaca M., Demir H. and Onusi N. (2004): “Use of natural zeolite (clinoptilolite) in agriculture.” J. Fruit Ornam. Plant Res. Special ed. vol. 12: 183-189.
Shuib, N. and Baskaran K. (2011): “Effects of different substrates and hydraulic retention time (HRT) on the removal of total nitrogen and organic matter in a sub-surface horizontal flow constructed wetland.” International journal of environmental, cultural, economic and social sustainability, vol. 7, no. 5, pp. 227-241.
Artículos más leídos del mismo autor/a