Ευεργετικές ιδιότητες των παραπροϊόντων των μελισσών
Аннотация
Η μέλισσα, εκτός από μέλι, παράγει και άλλα προϊόντα, όπως πρόπολη, βασιλικό πολτό και δηλητήριο. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φάρμακα. Τι ακριβώς, όμως, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο; Μετά από βιβλιογραφική ανασκόπηση, πράγματι αυτές οι ουσίες έχουν σημαντικές ιδιότητες.
Η πρόπολη καταπολεμά πολλούς μικροοργανισμούς, όπως μύκητες και ιούς, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντισταμινική και γενικότερα ανοσοποιητική δράση. Χρησιμοποιείται σαν αντιφλεγμονώδες φάρμακο και στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων. Ο βασιλικός πολτός περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, καθώς και λιπαρά οξέα με αντιβακτηριακή και μυκητοκτόνο δράση. Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής (αν και υπάρχει μικρή πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης) και για την παρασκευή καλλυντικών. Τέλος, το δηλητήριο, με αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση, καθώς και αντιθρομβωτικές και άλλες ιδιότητες, χρησιμοποιείται σαν φάρμακο σε ρευματικές παθήσεις.
Συμπερασματικά, τα παραπροϊόντα των μελισσών προφυλάσσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από κάποιες μικροβιακές και άλλες παθήσεις, χωρίς να θεωρηθούν πανάκεια. Ο ρόλος τους αποδεικνύεται ενισχυτικός της άμυνας του οργανισμού.
Article Details
- Как цитировать
-
Νείλα Ι., & Σιώμου-Γκίζα Κ. (2019). Ευεργετικές ιδιότητες των παραπροϊόντων των μελισσών. Open Schools Journal for Open Science, 2(1), 402–407. https://doi.org/10.12681/osj.19578
- Выпуск
- Том 2 № 1
- Раздел
- Greece
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution licence that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g. post it to a repository), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
Authors are permitted and encouraged to post their work online prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).