Περί της τοπικής γυναικείας ενδυμασίας της Πρέβεζας
Resumen
α τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την τοπική γυναικεία ενδυμασία στην Πρέβεζα. Τέτοια ενδυμασία δεν βρέθηκε ποτέ, γιατί απλούστατα δεν υπήρχε, όπως δεν υπήρχε και σε πολλά άλλα μέρη. Βρέθηκαν όμως τρεις ενδυμα σίες γυναικών προερχομένων από στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους οικογένειες, με υψηλό πολιτιστικό επίπεδο και κοινωνική θέση, και έγινε, κατόπιν, μια προσπάθεια να ντύσουμε με αυτές όλες τις γυναίκες της τότε Πρέβεζας και να ονομά σου με τις ενδυμασίες αυτές τοπικές, ενώ ήταν μόνο ενδυμασίες γυναικών της ολιγάριθμης αστικής τάξης του τόπου μας. Η πολιτιστική εξέλιξη κάθε τόπου προσδιορίζεται και από την οικονομία του, τη δημογραφική διαδρομή του, τη διάρκεια του χρόνου ζωής του και πάνω απ’ όλα την ελευθερία που απολαμβάνουν οι κάτοικοι, και πώς την χρησιμοποιούν. Η ομοιόμορφη τοπική φορεσιά καθιερώθηκε, πρώτα, στις ορεινές αυτοδιοικούμενες κοινότητες, στην προβιομηχανική εποχή, κυρίως για κοινωνικούς λόγους. Τα χωριά αυτά, χάρη στην ελευθερία που απολάμβαναν και τον ξενιτεμό των ανδρών τους, αναπτύχθηκαν οικονομικά και πολιτιστικά, και διαβιούσαν με αυστηρούς κανόνες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τους οποίους όριζε η κοινοτική αυτοδιοίκηση. Στην Ήπειρο αυτοδιοικούμενα χωριά ήταν τα 45 Ζαγοροχώρια, από το 1430, τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, από το 1480, και άλλες μικρότερες ομάδες
Article Details
- Cómo citar
-
Μουστάκης Γ. (2021). Περί της τοπικής γυναικείας ενδυμασίας της Πρέβεζας. Πρεβεζάνικα Χρονικά, 359–364. Recuperado a partir de https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/prevchr/article/view/36549
- Sección
- Κύρια άρθρα
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).