Sulla rivista


Θεματική περιοχή και περιεχόμενο

Στο περιοδικό δημοσιεύονται πρωτότυπες μελέτες, έρευνες και άρθρα που αφορούν στην περιοχή του Νομού Πρέβεζας και σε διάφορα επιστημονικά πεδία: λογοτεχνία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, τέχνες κλπ.  Επιπλέον, δημοσιεύονται μελέτες επιστημόνων, λογοτεχνών ή καλλιτεχνών που κατάγονται ή ζουν στον Νομό Πρέβεζας.

Πολιτική ανοικτής πρόσβασης

Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.

Συντελεστής

Δήμος Πρέβεζας

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Ιστορικό περιοδικού

Το περιοδικό Πρεβεζάνικα Χρονικά εκδίδεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας από το 1978 (Α' περίοδος) και ανελλιπώς από το 1984 (Β' περίοδος) μέχρι σήμερα. Το τελευταίο τεύχος (55-56) εκδόθηκε το 2019, ενώ φέτος θα εκδοθεί ειδικό τεύχος αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στο περιοδικό δημοσιεύονται πρωτότυπες μελέτες, έρευνες και άρθρα που αφορούν στην περιοχή του Νομού Πρέβεζας και σε διάφορα επιστημονικά πεδία: λογοτεχνία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, τέχνες κλπ.  Επιπλέον, δημοσιεύονται μελέτες επιστημόνων, λογοτεχνών ή καλλιτεχνών που κατάγονται ή ζουν στο Νομό Πρέβεζας.

Από τις ήδη δημοσιευμένες στα Πρεβεζάνικα Χρονικά εργασίες, προκύπτει ότι είναι ένα περιοδικό Λόγου και Ιστορίας, καθώς το 35% των δημοσιεύσεων αφορούν στον Λόγο (ποίηση, πεζογραφία, λογοτεχνία, φιλολογία, περιηγητικά, βιβλιοκρισίες), ενώ το 30% περίπου είναι άρθρα ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου (ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, βιογραφικά σημειώματα).