Πρόσκληση υποβολής εργασιών σε θεματικό τόμο
Αγαπητή συναδέλφισσα, αγαπητέ συνάδελφε,
Το επόμενο τεύχος του περιοδικού «Παιδαγωγικά Ρεύματα στο Αιγαίο» θα κυκλοφορήσει τον Οκτ του 2025.
Πρόκειται για ένα μονοθεματικό τεύχος με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση: Προσεγγίσεις, Προκλήσεις και Προβληματισμοί». Το συγκεκριμένο τεύχος θα εστιάσει στη διερεύνηση των επιδράσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο πεδίο της εκπαίδευσης.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις, σήμερα με εστίαση στην ΤΝ, οι οικονομικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο σε αυτήν, καθώς επίσης και η νέα εκπαιδευτική αγορά που δημιουργείται διαμορφώνουν συνθήκες μετάβασης, σε μια πιο “αποδοτική” εκπαίδευση. Σε αυτήν τη διαδικασία, τεχνολογία και αγορά πιέζουν την εκπαίδευση να ενσωματώσει τα νέα “αγαθά”, με αποτέλεσμα, συχνά, η όποια αποδοχή να είναι επιφανειακή. Αυτό συμβαίνει γιατί τεχνολογία, αγορά και εκπαίδευση, ενώ έχουν κοινά σημεία ενδιαφέροντος, έχουν διαφορετικές στοχοθεσίες και προσανατολισμούς.
Η ένταξη της ΤΝ στον χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να υπηρετεί τη λογική της εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει και σε άλλα κοινωνικά υποσυστήματα, π.χ. ιατρική, οικονομία κ.α. Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη της ΤΝ ως νέο πολιτισμικό και τεχνολογικό αγαθό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη συστημική λογική της, τη δομική σύσταση, τη λειτουργία, την ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της εκπαίδευσης.
Η αλλαγή της εκπαίδευσης, η προετοιμασία και η οργάνωση των σχολικών μονάδων για την ενσωμάτωση της ΤΝ αποτελούν σημαντικό σταθμό μετάβασης. Η αξιοποίηση της ΤΝ στην εκπαιδευτική διαδικασία, με έμφαση στην εξατομίκευση της μάθησης, αναδεικνύει νέες δυνατότητες, προκαλώντας παράλληλα αποσταθεροποιήσεις σε υφιστάμενες δομές και πρακτικές. Οι προκλήσεις που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο χρήσης της ΤΝ στην εκπαίδευση πιέζουν προς την κατεύθυνση διαφοροποιημένου τρόπου σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Γενικότερα ζητήματα που προκύπτουν, όπως, η προστασία της ιδιωτικότητας, η δυναμική αλληλεπίδρασης ανθρώπου και μηχανής, καθώς και ο ρόλος των εκπαιδευτικών στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον, συνιστούν κρίσιμα ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, υπό το πρίσμα της κριτικής θεώρησης.
Θεματικές ενότητες:
- Παιδαγωγικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις των συστημικών αλλαγών και μεταβάσεων που επιφέρει η ΤΝ.
- Προετοιμασία και οργάνωση των σχολικών μονάδων για την ενσωμάτωση της ΤΝ.
- Αξιοποίηση της ΤΝ στην εκπαιδευτική διαδικασία, με έμφαση στην εξατομίκευση της.
- Προκλήσεις που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ στην εκπαίδευση.
- Θέματα όπως η προστασία της ιδιωτικότητας, η δυναμική της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και ανθρώπου και μηχανής, καθώς και ο ρόλος των εκπαιδευτικών στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον της εποχής της ΤΝ.
Ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας σε αυτή την πρόσκληση με σχετικά κείμενα, τα οποία θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις 31 Μάϊου 2025.
Οδηγίες συγγραφής των άρθρων θα βρείτε στη σχετική ενότητα του περιοδικού.
Με εκτίμηση,
Η συντακτική ομάδα του περιοδικού «Παιδαγωγικά Ρεύματα στο Αιγαίο»