Σχετικά με το περιοδικό
Το περιοδικό "Θέματα Επιστημών και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση" στοχεύει να αποτελέσει ένα φόρουμ διαλόγου, επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας δύο μεγάλων επιστημονικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι από τις πιο δυναμικές στη χώρα μας. Φιλοδοξεί να προσελκύσει και να δημοσιεύσει πρωτότυπες εργασίες, ερευνητικές μελέτες, αναφορές και βιβλιοκριτικές που επικεντρώνονται στο ευρύτερο επιστημονικό πεδίο των φυσικών-περιβαλλοντικών επιστημών και των τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
Είναι προφανές ότι οι επιστημονικές κοινότητες των φυσικών-περιβαλλοντικών επιστημών και των τεχνολογιών στην εκπαίδευση δεν συναντώνται απλά στη διεπαφή των επιστημονικών τους πεδίων και στα πλαίσια ενός δυναμικού περιβάλλοντος που διαμορφώνουν οι ΤΠΕ. Μοιράζονται κοινούς στόχους, προβληματισμούς, προσεγγίσεις, μεθοδολογίες και ερευνητικά εργαλεία. Ελπίζουμε ότι η νέα μας επιστημονική προσπάθεια θα προβάλει τους προβληματισμούς, θα προσανατολίσει το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον σε σύγχρονα ζητήματα και θα προκαλέσει τον επιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών. Απώτερος στόχος είναι να συμβάλει στη διερεύνηση σημερινών επιστημονικών ζητημάτων που απαιτούν προτάσεις για λύση, να προσκαλέσει στο διάλογο αυτό τους εκπαιδευτικούς της πράξης και να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίσουν το έργο τους ως μια, κατά βάση, επιστημονική διαδικασία στο πλαίσιο μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης κοινωνίας, όπου η γνώση και οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Για το λόγο αυτό, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε κάθε τόμος να περιλαμβάνει ένα τεύχος-αφιέρωμα σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος και, ειδικότερα, σε ερευνητικά ζητήματα που έχουν εφαρμογή ή σχετίζονται με την εκπαιδευτική πρακτική.
Η νέα μας προσπάθεια φιλοδοξεί να προχωρήσει παραπέρα και να συμβάλει ακόμα περισσότερο διερευνώντας το επιστημονικό πεδίο και με νέους άξονες ή κατευθύνσεις. Παρά τη μεγάλη σημασία της μελέτης των δυσκολιών των μαθητών για έννοιες και αντικείμενα των επιστημών και της τεχνολογίας, καθώς και των τρόπων μάθησής τους, θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί σήμερα μια σχετικά στενή ερευνητική περιοχή. Παρακολουθώντας τους ερευνητικούς προσανατολισμούς διεθνώς, πιστεύουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες, και στη χώρα μας, για την παραπέρα διεύρυνση του επιστημονικού πεδίου των φυσικών-περιβαλλοντικών επιστημών και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Από την άποψη αυτή, η Εκδοτική Επιτροπή καλωσορίζει εργασίες και άρθρα που, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, αφορούν:
- Στο σχεδιασμό διδακτικών παρεμβάσεων και μαθησιακών δραστηριοτήτων
- Σε θέματα εφαρμογής και ένταξης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση
- Στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού (συμβατικού και ηλεκτρονικού)
- Στα Προγράμματα Σπουδών και στην αξιολόγησή τους
- Σε θέματα ηλεκτρονικής μάθησης και εκπαίδευσης από απόσταση μέσω σύγχρονων τεχνολογιών
- Στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού
- Σε διεπιστημονικές και διαθεματικές προσεγγίσεις
- Σε εκπαιδευτικές καινοτομίες
- Στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της πράξης
- Σε συγκριτικές μελέτες και κριτικές θεωρήσεις
- Σε ζητήματα σχετικά με την ειδική αγωγή και την εκπαίδευση μειονοτήτων
- Σε θέματα εκπαιδευτικών πολιτικών για τις επιστήμες και την τεχνολογία στην εκπαίδευση
- Στη μελέτη κοινωνικών, ιστορικών και πολιτισμικών παραγόντων που αφορούν στις επιστήμες και στην τεχνολογία στην εκπαίδευση.
Ηλεκτρονικός Εκδότης
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.
Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.
Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.