Το οπτικοακουστικό έργο “Το Αιγαίο στις φλόγες”, ως μέσο για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ιστορία του Αιγαίου.


Παναγιώτης Κεραμιδάς
Ιωάννα Κουτσοτόλη
Παναγιώτα Κουρκουλιώτη
Παναγιώτης Κυριάκος
Θωμάς Πανουσέρης
Παναγιώτης Κανύχης
Abstract

Γενικό στόχο του παρόντος άρθρου αποτελεί η ανάλυση της ταινίας “Το Αιγαίο στις φλόγες”. Μέσα από την ανάλυση των δομικών στοιχείων της ταινίας και τον μεθόδων που ακολουθήθηκαν για την δημιουργία της, κρίνεται η προστιθέμενη αξία αυτού του οπτικοακουστικού έργου στην διαθεματική διδασκαλία της Ιστορίας. Στη συγκεκριμένη ταινία θα γίνει μια ιστορική αναδρομή με τις μεγαλύτερες και ηρωικότερες ναυμαχίες που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο πέλαγος. Ξεκινώντας λοιπόν
από την αρχαιότητα γίνεται αναφορά στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Ακόμα περιγράφονται οι ναυμαχίες της Μυκάλης το 479 π.Χ. και των Αργινουσών και των Αιγός ποταμών. Περνώντας ύστερα στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας γίνεται αναφορά στις ναυμαχίες του Κορινθιακού κόλπου, του Χάνδακα της Κρήτης. Την περίοδο της τουρκοκρατίας ξεχώρισε η ναυμαχία της Άνδρου ενώ την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης ξεχωρίζει η ναυμαχία του Γέροντα καθώς και πολλές άλλες. Στους Βαλκανικούς Πολέμους τρία είναι τα σημαντικά γεγονότα στους θαλάσσιους πολέμους. Το πρώτο είναι η καταβύθιση του θωρηκτού Φετίχ Μπουλέντ στις 18 Οκτωβρίου του 1912 το δεύτερο με το θωρηκτό Αβέρωφ Παύλος Κουντουριώτης στα Στενά και το τρίτο είναι η Ναυμαχία της Λήμνου. Τέλος αναφέρεται η αξιόλογη δράση των υποβρυχίων Κατσώνης, Παπανικολής και τα αντιτορπιλικά Αδρίας και βασίλισσα Όλγα την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Article Details
  • Sezione
  • Articles
Downloads
I dati di download non sono ancora disponibili.
Puoi leggere altri articoli dello stesso autore/i