Μεσογειακή διατροφή: H ιδανική διατροφή για την καρδιά
Δημοσιευμένα:
Feb 22, 2023
Λέξεις-κλειδιά:
Μεσογειακή διατροφή Καρδιαγγειακά νοσήματα
Περίληψη
Το άρθρο παρουσιάζει τα οφέλης της μεσογειακής διατροφής
και τον προστατευτικό της ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών
νοσημάτων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 4.0.
Το περιοδικό Ανεμοπετάλιο, η συντακτική ομάδα και ο εκδότης του περιοδικού δεν φέρουν καμία νομική ευθύνη σχετικά με την αναδημοσίευση των κειμένων του περιοδικού.
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Babio N, Bullo M, Salas –SalvadoJ., (2009). Mediterranean diet and metabolic
syndrome : the evidence .Public Health Nuty;9(8A):1073-6
Barzi F, Woodward M, Marfisi RM, Tavazzi L, Valagussa F, Marchioli R.,(2003).
Mediterranean diet and all-causes mortality after myocardial infarction. Eur.J.Clin
.Nutr ;57(4):p 604-11 .
Chrysohoou C, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Das UN, Stefanadis C.,(2004).
Adherence to the Mediterranean diet attenuates inflammation and coagulation process in
healthy adults:The ATIICA Study.J Am Coll Cardiol;44(1):152-158.
Jensen MK, Koh-Banerjee P, Hu FB, Franz M, Sampson L, Grønbaek M, Rimm
EB.,(2004). Intakes of whole grains, bran, and germ and the risk of coronary heart
disease in men. Am J Clin Nutr ; 80:1492.
Kafatos A, Nikolaidis G, Kafatos E, Hsia SL,Fordyce M, Kassady J, Christakis
G.,(1979). Coronary heart disease risk factor in fathers with premature myocardial
infraction (MI) and their children in Crete.Iatriki; 35:334-345.
Keys A, Menotti A, Karvonen MJ, Aravanis C, Blackburn H, Buzina R , Fldanza F,
Toshima H, Seccareccia F, Punsar S, Nedeljkovic S, Dontas A.S, Kromhout D .,(1986). The
diet and 15- year death rate in the Seven Countries Stydy.Am J Epidemiol ; 124(6):903-15
.
Ludwig DS, Pereira MA, Kroenke CH, Hilner JE, Van Horn L, Slattery ML, Jacobs DR
Jr .,(1999). Dietary fiber, weight gain, and cardiovascular disease risk factors in
young adults. JAMA ; 282:1539.
Menotti A, Kromhout D, Blackburn H, Fidanza F, Buzina R, Nissinen A., (1999).
Food intake patterns and 25-year mortality from coronary heart disease: cross-cultural
correlations in the Seven Countries Study. The Seven Countries Study Research Group. Eur
J Epidemiol ;15(6):507-15.
Mikta M.,(2007). DASH dietary plan could benefit many, but few hypertensive
patients follow it .JAMA ; 298:164-165
Serra-Majem L, Roman B, Estruch R., (2006) . Scientific evidence of
interventions using the Mediterranean diet: a systematic review. Nutr Rev
;64:S27–47.
Simopoulos AP.,(2001). The Mediterranean diets : What is so special about the
diet of Greece? The scientific evidence .J Nutr ;131:S3065- S3073
Sofi F, Cesari F, Abbate R, Gensini GF, Casini A.,(2008). Adherence to
Mediterranean diet and health status: meta-analysis ;337:a1344.
Trichopoulou A, Costacou T, Bamia C, Trichopoulos D., (2003). Adherence to a
Mediterranean diet and survival in a Greek Population. N Eng J Med
;348:2599–608.
Trichopoulou A, Kouris-Blazos A, Wahlqvist ML, Gnardellis C, Lagiou P,
Polychronopoulos E., (1995). Diet and overall survival in elderly people. BMJ.
;311:1457–60.
Trichopoulou A,Costacou T, Bamia C, Trichopoulos D.,(2003).Adherence to a
Mediterranean diet and survival in a Greek population.N Engl J Med;
(26):2599-2608.
WHO. World Health Statistics 2012.Geneva:World Health
Organization;2012
Wolk A, Manson JE, Stampfer MJ, Colditz GA, Hu FB, Speizer FE, Hennekens CH,
Willett WC.,(1999). Long-term intake of dietary fiber and decreased risk of coronary
heart disease among women. JAMA ; 281:1998.