Γνωρίζουμε την τοπική πολιτιστική & φυσική κληρονομιά και την αναδεικνύουμε αξιοποιώντας τις Νέες Τεχνολογίες


Δημοσιευμένα: Ιουλ 15, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
Εργαστήρια Δεξιοτήτων Στοιχεία πολιτιστικής & φυσικ΄ης κληρονομιάς κωδικός QR
Βασιλική Τσολοπούλου
Περίληψη

Η παρούσα εργασία παρουσιάζει μια διδακτική πρόταση τύπου Project που αφορά στη γνωριμία των μαθητών/τριών με την τοπική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Η εν λόγω διδακτική πρόταση αναδύθηκε από δύο πανομοιότυπα προγράμματα που υλοποιήθηκαν τα δύο τελευταία σχολικά έτη, 2022-2023 και 2023-2024, σε δύο σχολεία του Νομού Μεσσηνίας, το 10Ο Πειραματικό Δημοτικό Καλαμάτας και το 2ο Δημοτικό Κυπαρισσίας, αντιστοίχως. Και τα δύο αυτά προγράμματα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων, υπάγονταν στη θεματική «Φροντίζω το περιβάλλον» και στην υποθεματική «Παγκόσμια & τοπική κληρονομιά», απευθύνονταν στους μαθητές και στις μαθήτριες της Στ΄ τάξης των προαναφερόμενων σχολείων και είχαν διάρκεια δυόμιση περίπου μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο προγράμματα θα περιγραφούν ως ένα καθώς η ροή και το περιεχόμενο των επιμέρους δραστηριοτήτων που περιλάμβαναν συμπίπτουν πέραν του τελευταίου σκέλους τους, που αφορά στην επιλογή του τρόπου διάχυσης των αποτελεσμάτων τους, όπου και διαφοροποιούνται.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Αυγητίδου, Σ. (επιμ.) (2008). Συνεργατική μάθηση στην προσχολική εκπαίδευση: έρευνα και εφαρμογές. Αθήνα: Gutenberg.
Γερμανός, Δ. (2002). Οι τοίχοι της γνώσης. Σχολικός χώρος και εκπαίδευση. Αθήνα: Gutenberg.
Δημητριάδου, Κ. (2016). Νέοι Προσανατολισμοί της Διδακτικής: Προσαρμογή της διδασκαλίας στις εκπαιδευτικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αθήνα: Gutenberg.
Κιτσαράς. Γ. (2001). Προσχολική παιδαγωγική. Αθήνα: Έκδοση του συγγραφέα.
Μπιρμπίλη, Μ. (2008). Προς μια Παιδαγωγική του Διαλόγου: Η σημασία και ο ρόλος των ερωτήσεων στην Προσχολική Αγωγή. Αθήνα: Gutenberg.
Ντολιοπούλου, Ε. (2004). Σύγχρονες τάσεις της Προσχολικής Αγωγής. Αθήνα: Τυπωθήτω.
Πουλιώτη, Σ. & Τσολοπούλου, Β. (2014). Γεφυρώνοντας την απόλαυση με τη μάθηση στο Νηπιαγωγείο. Στο «Πρακτικά Πανελλήνιο συνέδριο «Νέος Παιδαγωγός». Αθήνα, Ευγενίδειο 3-4 Μαΐου 2014, 1305-1312.