Σχετικά με το περιοδικό


Θεματική Περιοχή και Περιεχόμενο

Το Περιοδικό Βιοηθικά είναι ηλεκτρονική έκδοση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής (πρώην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής). Τα θεματικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης βιοηθικής και τεχνοηθικής (σχέσεις ασθενούς/ιατρού, αποφάσεις για το τέλος της ζωής, ζητήματα ανθρώπινης αναπαραγωγής, κλινική έρευνα, γενετική και βιολογική έρευνα, γονιδιακή θεραπεία, βιοτράπεζες, νευροεπιστήμες, νανοτεχνολογία, γενετική μηχανική, διαχείριση βιολογικού πλούτου, ηθική της επιστημονικής έρευνας, μεταχείριση των ζώων, «βελτίωση» φυσικών και διανοητικών ικανοτήτων του ανθρώπου, ευρεσιτεχνίες στη βιολογία και τη βιοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.).

Στο Περιοδικό δημοσιεύονται εργασίες, οι οποίες δεν έχουν δημοσιευθεί (ούτε τελούν υπό δημοσίευση) σε άλλα περιοδικά, εθνικά ή διεθνή.

 

Σκοπός

Σκοπός του Περιοδικού είναι η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ των επιστημόνων όλων των κλάδων με ιδιαίτερο θεωρητικό ή πρακτικό ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν στη Βιοηθική και τη διεπαφή της με την Τεχνοηθική/Ψηφιακή Ηθική.

 

Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης

Κατά την υποβολή μιας εργασίας, η Συντακτική Επιτροπή αξιολογεί αν το υποβληθέν άρθρο πληροί τα κριτήρια για την υποβολή και αν ταιριάζει στο πεδίο εφαρμογής του περιοδικού. Στη συνέχεια, οι εργασίες αξιολογούνται από τουλάχιστον δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες/επιστήμονες/ερευνητές, οι οποίοι επιλέγονται με βάση την εμπειρία τους από τη Συντακτική Ομάδα.

Η διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους είναι μια διπλά τυφλή διαδικασία αξιολόγησης (διπλά ανώνυμη αξιολόγηση), που σημαίνει ότι οι κριτές δεν γνωρίζουν τα ονόματα των συγγραφέων και οι συγγραφείς δεν γνωρίζουν ποιος αξιολόγησε την εργασία τους.

 

Διάρκεια της Διαδικασίας Αξιολόγησης 

Η συνήθης διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης είναι οκτώ εβδομάδες, εκκινώντας από την ημέρα, κατά την οποία ο Υπεύθυνος Έκδοσης λαμβάνει την εργασία των συγγραφέων.

 

Συχνότητα Δημοσίευσης

Το περιοδικό Βιοηθικά είναι εξαμηνιαίας έκδοσης.

 

Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης

Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.

Tα πνευματικά δικαιώματα κάθε εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution  CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς  και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.

Η Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης του περιοδικού είναι σύμφωνη με τον DOAJ definition of open access

 

Ηλεκτρονικός Εκδότης

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.

Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.

Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.

Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.

 

Ιστορικό Περιοδικού

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση ενός περιοδικού για τη Βιοηθική, σε ηλεκτρονική μορφή, του πρώτου στην ελληνική επιστημονική κοινότητα, το οποίο πλέον συνεχίζει να εκδίδει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής. Το Περιοδικό Βιοηθικά εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2015 και, έκτοτε, εκδίδεται 2 φορές ανά έτος.

Μια εμπειρία είκοσι ετών, μας έδειξε ότι, παρά το διαρκώς αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον –που εκφράζεται ήδη με την οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά και επιτροπών δεοντολογίας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας μας- εκείνο που εξακολουθεί να λείπει είναι ένα βήμα διαλόγου και προβληματισμού αποκλειστικά για τη Βιοηθική και την Τεχνοηθική.

Με την ελπίδα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, καλούμε όχι μόνο καθιερωμένους, αλλά κυρίως νέους επιστήμονες να υποβάλλουν τις συμβολές τους στο Περιοδικό.

 

Κόστος Έκδοσης

Η δημοσίευση άρθρων στο Περιοδικό Βιοηθικά είναι δωρεάν, χωρίς κανένα κόστος για τους συγγραφείς.