Τεχνητή νοημοσύνη και Τομέας Υγείας: Ζητήματα τομέα, νομικά και ηθικά
Περίληψη
Στη σύγχρονη εποχή, τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, η ρομποτική και κάθε είδους τεχνολογική καινοτομία έχουν επικρατήσει σχεδόν σε κάθε βιομηχανία, που υπάρχει. Αν και παρέχουν αρκετά προτερήματα και προνόμια, τέτοιου είδους νεωτερισμοί, λόγω της νέο-ευρεθείσας δυνατότητας τους, αποτελούν και ένα σίγουρο μη αμφισβητήσιμο ρίσκο για τις σύγχρονες κοινωνίες, μη εξοικειωμένες ακόμα με το πλήρες εύρος των κινδύνων, που ακολουθούν αυτού του είδους τις καινοτομίες.
Αυτό το άρθρο εξετάζει μία από τις βιομηχανίες που αλλάζουν και επηρεάζονται σημαντικά από την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, την βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, καθώς κατέχει και το μεγαλύτερο βιοηθικό ενδιαφέρον. Το άρθρο, συνεπώς, είναι χωρισμένο σε τέσσερις τομείς. Ο πρώτος είναι αφιερωμένος στις νέες προηγμένες τεχνολογίες στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης, που περιλαμβάνουν την εισαγωγή και/ή την πλήρη αξιοποίηση της μηχανικής μάθησης και της ρομποτικής. Δεύτερον, όπως προαναφέρθηκε λόγω του ότι αυτές οι τεχνολογίες συνοδεύονται και από νομικές ανησυχίες, ιδίως σε σχέση με την ιδιωτικότητα, γίνεται προσπάθεια μιας νομικής ανάλυσης των πιο σχετικών και εξεχόντων ανησυχιών. Έμφαση δίνεται στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της σχετικής τεχνολογίας. Και οι δύο βασικές δομές της αναφέρονται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προμηθεύουν με έγγραφα σχετικά με τις νέες αυτές τεχνολογίες.
Επιπρόσθετα, κατόπιν της ανάλυσης του νομικού πλαισίου και της πιο νομικά δεσμευτικής φύσεως νομοθετικής προσπάθειας, το άρθρο προχωρά στην παρουσίαση των μη δεσμευτικών κανόνων δικαίου, σχετικών με τον τεχνολογικό τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, των ηθικών αρχών και των κατευθυντήριων γραμμών, που αναπτύχθηκαν για να μετριάσουν τα ρίσκα και τα ζητήματα αυτών των τεχνολογιών. Τέλος, η παρακάτω ανάλυση λήγει με ένα συμπέρασμα βάσει ενός συνδυασμού παρατηρήσεων και διαπιστώσεων, προερχόμενων από τους προαναφερθέντες τομείς του άρθρου.Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Dipla, V. (2021). Τεχνητή νοημοσύνη και Τομέας Υγείας: Ζητήματα τομέα, νομικά και ηθικά. Βιοηθικά, 7(1), 34–45. https://doi.org/10.12681/bioeth.26540
- Ενότητα
- Πρωτότυπες Εργασίες
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.