Ανασκόπηση του ισχύοντος και του μετά Βrexit νομικού πλαισίου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ρύθμιση των γενετικών τεχνολογιών
Περίληψη
Η έναρξη μιας εθνικής διαβούλευσης τον Ιανουάριο του 2021 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Defra), σχετικά με τη ρύθμιση των γενετικών τεχνολογιών, έδωσε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την ευκαιρία για τη μέτρηση της κοινής και επιστημονικής γνώμης σχετικά με τις εφαρμογές της γονιδιακής επεξεργασίας στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια. Ειδικότερα, η διαβούλευση επεδίωξε να εξετάσει το αμφιλεγόμενο ζήτημα του κατά πόσον η γονιδιακή επεξεργασία θα πρέπει να υπόκειται στους ίδιους κανονισμούς με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Η διάκριση μεταξύ των προϊόντων γονιδιακής επεξεργασίας και των ΓΤΟ, καθώς και μεταξύ των νομικών ρυθμίσεων που τα διέπουν, είναι εξαιρετικά σημαντική: επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ακολουθεί την περιοριστική προσέγγιση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η γονιδιακή επεξεργασία ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ΓΤΟ. Ωστόσο, υπό το πρίσμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να επανεξετάσει αυτή την προσέγγιση και να υιοθετήσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από λιγότερο αυστηρούς ελέγχους. Κατά συνέπεια, η παρούσα ανασκόπηση εξετάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με τη γονιδιακή επεξεργασία και τους ΓΤΟ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, καθώς και σε άλλες χώρες, προτού εξετάσει στη συνέχεια τη διαβούλευση της Defra, υπό το πρίσμα των ανάμεικτων αντιδράσεων σε αυτήν, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από το ευρύ κοινό. Η ανασκόπηση καταλήγει σε μια σειρά από εκτιμήσεις που θα πρέπει να τροφοδοτήσουν κάθε προτεινόμενη μεταρρύθμιση του μετά Brexit πλαισίου, που θα συμβάλλει στην επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της επιστημονικής εξέλιξης, της ασφάλειας των τροφίμων, της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Firmansyah, A. (2021). Ανασκόπηση του ισχύοντος και του μετά Βrexit νομικού πλαισίου του Ηνωμένου Βασιλείου για τη ρύθμιση των γενετικών τεχνολογιών. Βιοηθικά, 7(2), 51–68. https://doi.org/10.12681/bioeth.28152
- Ενότητα
- Ανασκοπήσεις
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.