Ενσωματώνοντας οπτικές της ηθικής της μηχανικής στη μελέτη της τεχνολογίας: Μία σύνθεση ερευνών σε κρίσιμες περιπτώσεις
Περίληψη
Η ηθική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εργασία των μηχανικών, και επομένως στις ζωές όλων, από τον τομέα της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης, έως τον τομέα της περιβαλλοντικής ηθικής και της ηθικής της βιοϊατρικής. Η ανάλυση κρίσιμων περιπτωσιολογικών μελετών της τεχνολογίας υπό την οπτική της ηθικής της μηχανικής μάς δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε το εάν οι μηχανικοί ενήργησαν ηθικά ή όχι σε μια δεδομένη περίπτωση, τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά, και τι θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους, σε μελλοντικές περιπτώσεις, σχετικά με την ηθική. Σε αυτό το άρθρο, αρχικά, βασιζόμαστε σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές για να αναλύσουμε δύο περιπτωσιολογικές μελέτες που είναι κρίσιμης σημασίας επειδή, σύμφωνα με τους μηχανικούς που εμπλέκονται σε αυτές, ήταν πιθανό να είχαν οδηγήσει σε θανατηφόρα ατυχήματα. Στη συνέχεια, προσφέρουμε οπτικές από την πλευρά της ηθικής της μηχανικής σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Η μελέτη των περιπτώσεων μηχανικής από τη σκοπιά της ηθικής της μηχανικής είναι καίριας σημασίας για δύο λόγους. Πρώτον, οι μηχανικοί θα μπορούσαν να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με την ηθική της μηχανικής προκειμένου να κατανοήσουν το πώς να ενεργούν ηθικά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Δεύτερον, τόσο οι μηχανικοί όσο και άλλοι (φιλόσοφοι της τεχνολογίας, ιστορικοί της τεχνολογίας, κ.λπ.), που αναλύουν αυτές τις περιπτώσεις εκ των υστέρων, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια πιο επαρκή αφήγηση που θα ήταν χρησιμότερη για τους μηχανικούς που διδάσκονται από αυτήν.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Konstantis, K., & Τσακαλάκης Θ. (2024). Ενσωματώνοντας οπτικές της ηθικής της μηχανικής στη μελέτη της τεχνολογίας: Μία σύνθεση ερευνών σε κρίσιμες περιπτώσεις. Βιοηθικά, 10(1), 7–18. https://doi.org/10.12681/bioeth.37387
- Ενότητα
- Πρωτότυπες Εργασίες
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.