Τα ηθικά και νομικά ζητήματα της τηλεψυχιατρικής
Περίληψη
Η παρούσα εργασία γράφτηκε στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης των ηθικών και νομικών διλημμάτων της ιατρικής πρακτικής της τηλεψυχιατρικής. Η τηλεψυχιατρική, όπως και άλλες μορφές τηλεϊατρικής, έχει γίνει ένας διαδεδομένος τρόπος μέσω του οποίου οι ασθενείς αποκτούν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και με πολλές ερευνητικές εργασίες που αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα και τα πλεονεκτήματά της, η τηλεψυχιατρική έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές στην επιστημονική και υγειονομική κοινότητα. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογική και νομική φύση της πρακτικής παραμένουν αναπάντητα και αυτό μπορεί να θέσει τους ασθενείς και άλλους χρήστες υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής υγείας σε κίνδυνο παραβίασης βασικών δικαιωμάτων. Στην παρούσα εργασία, αρχικά θα παρατεθούν τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση της τηλεψυχιατρικής. Επιπλέον, θα συζητηθούν διάφορα ηθικά διλήμματα που έχουν αναφερθεί σχετικά με τη χρήση της τηλεϊατρικής στην ψυχιατρική τα τελευταία χρόνια και θα γίνει αναφορά στον ιατρικό κώδικα δεοντολογίας. Στη συνέχεια, θα γίνει αναφορά στην υπάρχουσα νομοθεσία για την τηλεψυχιατρική στην Ελλάδα και θα αναλυθούν τα νομικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Παρά το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα και οι ηθικοί κίνδυνοι της τηλεψυχιατρικής είναι κοινά σε πολλές χώρες, η παρούσα εργασία θα επικεντρωθεί στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και τη νομοθεσία της Ελλάδας λόγω της έλλειψης σχετικής βιβλιογραφίας για το θέμα, παρόλο που η τηλεψυχιατρική χρησιμοποιείται ευρέως από τους Έλληνες ασθενείς. Τέλος, θα γίνουν κάποιες προτάσεις για το τι θα έπρεπε να βελτιωθεί σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες, ώστε η τηλεψυχιατρική να είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές της βιοηθικής.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Χατζή Μ. (2024). Τα ηθικά και νομικά ζητήματα της τηλεψυχιατρικής. Βιοηθικά, 10(1), 43–57. https://doi.org/10.12681/bioeth.37389
- Ενότητα
- Ανασκοπήσεις
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.