Ιατρική Ακριβείας στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου: Ηθικές Παρατηρήσεις και Νομικές Προκλήσεις
Περίληψη
Η ιατρική ακριβείας, που χαρακτηρίζεται από εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας βασισμένες σε εξειδικευμένα δεδομένα που αφορούν συγκεκριμένο ασθενή, έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αλλαγή από την παραδοσιακή προσέγγιση "one-size-fits-all" στοχεύει στη βελτιστοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης ενσωματώνοντας πληροφορίες σχετικά με το γονιδίωμα του ασθενούς, του τρόπου ζωής και κλινικά αποτελέσματα. Ενώ ο αντίκτυπος της ακριβούς ιατρικής σε τομείς όπως η ογκολογία και η φαρμακογενετική είναι εμφανής, τα ρυθμιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων του ΓΚΠΔ (GDPR), του Κανονισμού Κλινικών Δοκιμών, του Κανονισμού για τα in vitro διαγνωστικά και του πρόσφατα ισχύοντος(Ιανουάριο 2025) Κανονισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTAR), υπόκεινται σε λεπτομερή εξέταση για τις συνεισφορές και τα κενά που εντοπίζονται. Παρά την σημαντική πρόοδο, εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις, όπως ζητήματα που σχετίζονται με την συναίνεση, τα συνοδευτικά διαγνωστικά τεστ, τα γενετικά τεστ, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις ποικίλες πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την ΕΕ. Η έλλειψη παγκόσμιας εναρμόνισης προσθέτει πολυπλοκότητα στα ρυθμιστικά περιβάλλοντα. Τα συμπεράσματα τονίζουν τη δυναμική φύση της ιατρικής ακριβείας, προτείνοντας προληπτικά μέτρα όπως η ίδρυση διεπιστημονικών επιτροπών εντός της ΕΕ για την ταχεία προσαρμογή στις νέες εξελίξεις και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η συμβιωτική σχέση μεταξύ ιατρικής ακριβείας και ευρωπαϊκού δικαίου αντανακλά τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες μπορούν να ευδοκιμήσουν, συμβάλλοντας σε έναν πιο υγιή πληθυσμό μέσω συνεχών προσπαθειών για τη βελτίωση των νομικών πλαισίων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Βλαχοθανάση Ε. (2024). Ιατρική Ακριβείας στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου: Ηθικές Παρατηρήσεις και Νομικές Προκλήσεις. Βιοηθικά, 10(2), 22–37. https://doi.org/10.12681/bioeth.39042
- Ενότητα
- Πρωτότυπες Εργασίες
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.