Διαθρησκειακή θεώρηση της παρένθετης μητρότητας
Περίληψη
Ποικίλα ηθικά, νομικά, θεολογικά και κοινωνιολογικά ζητήματα εγείρονται γύρω από την πρακτική της παρένθετης μητρότητας. Οι σχετικές συζητήσεις πολλές φορές γίνονται έντονες καθώς εξετάζεται η δυνατότητα της χρήσης του σώματος της γυναίκας και η δυνατότητα κυοφορίας για λογαριασμό ενός άλλου ατόμου (εγγάμου ή αγάμου, ανδρός ή γυναικός) ενός γονιμοποιημένου ωαρίου που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνδέεται βιολογικά μαζί της και μετά την γέννηση αναγνωρίζεται νομικά στον εντολέα ή στους εντολείς. Από την μία πλευρά τίθεται το ζήτημα της αυτοδιάθεσης, της αλληλεγγύης και της συμπόνιας και από την άλλη πλευρά το ζήτημα της αξιοπρέπειας, της ιερότητας της ζωής, της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης. Το παρόν άρθρο χωρίς να αγνοεί τα τόσο ενδιαφέροντα ζητήματα επιχειρεί μία διαθρησκειακή εξέταση της παρένθετης μητρότητας, με σκοπό να διαφανεί πως οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, αλλά και ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός αξιολογούν, ερμηνεύουν και κατανοούν την εν λόγω πρακτική. Σκοπός του άρθρου είναι να καταστούν εμφανείς τόσο οι συγκλίνουσες, όσο και οι αποκλίνουσες θέσεις των διαφορετικών θεωρήσεων και να κατανοηθούν πληρέστερα οι διάφορες θεολογικές και πολιτισμικές διαστάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη βιοηθική αντίληψη για το εν λόγω ζήτημα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Λαδάς Ι. (2024). Διαθρησκειακή θεώρηση της παρένθετης μητρότητας. Βιοηθικά, 10(2), 39–54. https://doi.org/10.12681/bioeth.39043
- Ενότητα
- Ανασκοπήσεις
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.