Νομική ρύθμιση της σχέσης γιατρού-ασθενούς στην Τσεχική Δημοκρατία: Ανάπτυξη και τρέχουσα κατάσταση, με πρακτική εστίαση στη γυναικολογία και τη μαιευτική
Περίληψη
Το άρθρο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή και στις επακόλουθες νομικές ρυθμίσεις στην Τσεχική Δημοκρατία από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Αρχικά, εξετάζει την ιστορική εξέλιξη αυτής της σχέσης, σε μια επισκόπηση των σημαντικών γεγονότων που επηρέασαν τη δημιουργία πηγών δικαίου και την ίδρυση ορισμένων ινστιτούτων. Στη συνέχεια, αναλύει την τρέχουσα κατάσταση στην Τσεχική Δημοκρατία, υποβάλλοντας την σε κριτική αξιολόγηση. Το άρθρο περιλαμβάνει αναφορές σε σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που θέτουν όρια για την αυτονομία της βούλησης του ασθενούς, κυρίως από τον τομέα της γυναικολογίας και της μαιευτικής. Η συγγραφέας, πάνω απ' όλα, αμφισβητεί εάν η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς είναι πραγματικά μια σχέση ισότιμων εταίρων. Στο συμπέρασμα, αναγνωρίζεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της σχέσης, είναι δύσκολο να εξαλειφθούν πλήρως αυτές οι ανισότητες.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Schwarzová, A. (2024). Νομική ρύθμιση της σχέσης γιατρού-ασθενούς στην Τσεχική Δημοκρατία: Ανάπτυξη και τρέχουσα κατάσταση, με πρακτική εστίαση στη γυναικολογία και τη μαιευτική. Βιοηθικά, 10(2), 55–69. https://doi.org/10.12681/bioeth.39044
- Ενότητα
- Ανασκοπήσεις
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.