Το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου στις διαδικασίες απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Περίληψη
Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθορίζει ότι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πρέπει να είναι η πρωταρχική προτεραιότητα σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν. Ένα από τα βασικά σημεία της Σύμβασης είναι η αρχή της μη διάκρισης, η οποία διασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν υφίστανται διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού των γονέων τους. Τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών έχουν ίση μεταχείριση με τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων οικογενειών, θεσπίζοντας νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματά τους. Η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων αυτών των παιδιών συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις. Σχετικά με τα δικαιώματα των εμβρύων, οι νόμοι διαφέρουν ανά χώρα ως προς την αναγνώριση της προσωπικότητάς τους. Η προστασία των εμβρύων δεν πρέπει να υπερτερεί των δικαιωμάτων των γυναικών. Το έμβρυο προστατεύεται έμμεσα μέσω της μητέρας του, χωρίς να θεωρείται πλήρες άτομο. Το κριτήριο της βιωσιμότητας είναι σημαντικό, καθώς προσδιορίζει την ικανότητα του εμβρύου να ζήσει αυτόνομα, χωρίς να αποκτά πλήρη νομική προστασία ως άτομο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Lyakh, K. (2025). Το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου στις διαδικασίες απόκτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Βιοηθικά, 11(1), 5–20. https://doi.org/10.12681/bioeth.40928
- Ενότητα
- Πρωτότυπες Εργασίες

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.