Τα έντομα στην επιστημονική έρευνα: μια φιλοσοφική προσέγγιση υπό το πρίσμα των 3Rs

Περίληψη
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις ηθικές προεκτάσεις της χρήσεως εντόμων στην επιστημονική έρευνα υπό το πρίσμα των 3Rs—Αντικατάσταση (Replacement), Μείωση (Reduction) και Βελτίωση (Refinement). Ενώ οι ηθικές συζητήσεις στην επιστημονική έρευνα έχουν επικεντρωθεί κυρίως στα σπονδυλωτά, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα έντομα διαθέτουν πιο σύνθετες γνωστικές και αισθητηριακές ικανότητες από ό,τι θεωρούνταν μέχρι πρότινος. Επομένως, προκύπτουν σοβαρά ηθικά ζητήματα για την ορθή διαχείρισή τους στην έρευνα.
Η Αντικατάσταση (Replacement) εξετάζεται μέσα από εναλλακτικές μεθόδους, όπως μοντέλα in silico, συστήματα in vitro και βιομιμητική, που προσφέρουν λύσεις για τον περιορισμό της εξαρτήσεως από ζώντα έντομα. Εν τούτοις, οι μέθοδοι αυτοί δεν έχουν ακόμη εξελιχθεί προς την πλήρη αντικατάσταση των βιολογικών διεργασιών των εντόμων. Η Μείωση (Reduction) στοχεύει στον περιορισμό του αριθμού των εντόμων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα, αξιοποιόντας βελτιωμένες στατιστικές τεχνικές και πειραματικό σχεδιασμό. Τέλος, η Βελτίωση (Refinement) επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση του πόνου και στην ευζωία των εντόμων, όπως με τη χρήση αναισθησίας και κατάλληλων μεθόδων ευθανασίας, αν και η έρευνα στον τομέα αυτόν παραμένει περιορισμένη.
Μέσα από μια ανάλυση του ωφελιμισμού (utilitarianism), της δεοντολογικής ηθικής (deontological ethics) και της αρεταϊκής ηθικής (virtue ethics), η παρούσα μελέτη υποστηρίζει οτι οι ηθικές εκτιμήσεις πρέπει να επεκταθούν και στα έντομα. Παρ’ όλο που διαφέρουν από τα σπονδυλωτά, η εφαρμογή των 3Rs μπορεί να περιορίσει την επιβάρυνση, και να συμβάλει σε μια πιο υπεύθυνη επιστημνική έρευνα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Τσίκας Ά. (2025). Τα έντομα στην επιστημονική έρευνα: μια φιλοσοφική προσέγγιση υπό το πρίσμα των 3Rs. Βιοηθικά, 11(1), 21–34. https://doi.org/10.12681/bioeth.40929
- Ενότητα
- Πρωτότυπες Εργασίες

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού 4.0.
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης, ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution CC BY 4.0, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις εργασίες και κάθε χρήστη να διαβάζει, να κάνει λήψη, να αντιγράφει, να διανέμει, να εκτυπώνει, να αναζητά, ή να συνδέει με το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων, να τα αναζητά για ευρετηρίαση, να τα χρησιμοποιεί ως δεδομένα σε λογισμικό, ή να τα χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο σκοπό. Προϋπόθεση ε΄ιναι η αναφορά στον αρχικό δημιουργό/ούς και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
Το περιοδικό Βιοηθικά επιτρέπει και ενθαρρύνει τους συγγραφείς να καταθέτουν τα δημοσιευμένα άρθρα σε θεσμικά (π.χ. το αποθετήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) ή θεματικά αποθετήρια (π.χ. αποθετήριο SSOAR για τις Κοινωνικές Επιστήμες), μετά τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Βιοηθικά» και με όρους Ανοικτής Πρόσβασης, όπως κατά περίπτωση προσδιορίζονται από τους χρηματοδότες της έρευνάς τους ή/και τα ιδρύματα με τα οποία συνεργάζονται.
Κατά την κατάθεση της εργασίας τους, οι συγγραφείς πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό «Βιοηθικά» και τις πηγές χρηματοδότησης της έρευνάς τους.
Κατάλογοι των ιδρυματικών και θεματικών αποθετηρίων ανά χώρα υπάρχουν στη βάση http://opendoar.org/countrylist.php . Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς κόστος την εργασία τους στο αποθετήριο www.zenodo.org, το οποίο υποστηρίζεται από το OpenAIRE (www.openaire.eu ), στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της Ανοικτής ακαδημαϊκής έρευνας.