Σχετικά με το περιοδικό
Θεματική περιοχή και περιεχόμενο
Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών δημοσιεύει μόνον πρωτότυπες εργασίες που εντάσσονται στα επιστημονικά αντικείμενα των κοινωνικών επιστημών και, ειδικότερα, της Κοινωνιολογίας, της Πολιτικής Επιστήμης, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Κοινωνικής Γεωγραφίας. Τα κείμενα θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε διεθνώς καθιερωμένες απαιτήσεις επιστημονικότητας και να μην έχουν δημοσιευτεί σε άλλο περιοδικό ή βιβλίο.
Διαδικασία Ομότιμης Αξιολόγησης
Η αξιολόγηση των άρθρων γίνεται με το σύστημα double blind peer review. Τα κείμενα αποστέλλονται σε δύο κριτές και, σε περίπτωση διάστασης μεταξύ των δύο αξιολογήσεων, σε τρίτον. Η επιλογή των κριτών γίνεται από Πίνακα Κριτών ο οποίος συγκροτείται από τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού. Απαρτίζεται από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ελληνόγλωσσους επιστήμονες του εξωτερικού και ομότιμους ακαδημαϊκούς και ερευνητές.
Συχνότητα δημοσίευσης
Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών εκδίδεται έντυπα δύο φορές τον χρόνο.
Κάθε άρθρο που υποβάλλεται προς κρίση δημοσιεύεται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησής του και της επιμέλειάς του. Η δημοσίευση αυτή έχει την ισχύ κανονικής δημοσίευσης.
Η ύλη των ειδικών τευχών αναρτάται ηλεκτρονικά στο τέλος της συνολικής διαδικασίας αξιολόγησής τους ως σώμα του ειδικού τεύχους. Η έντυπη έκδοσή τους ακολουθεί την ηλεκτρονική ανάρτησή τους.
Πολιτική ανοικτής πρόσβασης
Το περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του με βάση την αρχή ότι η ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό έρευνα υποστηρίζει την παγκόσμια ανταλλαγή γνώσεων.
Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα και ενθαρρύνονται να δημοσιεύουν τις εργασίες τους στο Διαδίκτυο (κατά προτίμηση σε ιδρυματικά αποθετήρια ή στην προσωπική ιστοσελίδα τους) μετά τη δημοσίευση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγικές ανταλλαγές, καθώς και σε ταχύτερες και περισσότερες αναφορές στις δημοσιευμένες εργασίες (δείτε τα σχετικά Οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης).
Γλώσσα του περιοδικού
Στο περιοδικό υποβάλλονται προς κρίση και δημοσίευση πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Οι συγγραφείς μεριμνούν για τη γλωσσική αρτιότητα των κειμένων τους. Ειδικότερα, οι επιμελητές/-τριες των ειδικών τευχών μεριμνούν και για τη γλωσσική επιμέλεια των κειμένων που περιλαμβάνονται σε αυτά.
Κανονισμός του περιοδικού
Συντακτική Επιτροπή
1. Με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΚΕ συγκροτείται πενταμελής Συντακτική Επιτροπή περιοδικής επιστημονικής έκδοσης με τίτλο Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, με σκοπό την επιλογή και την επιμέλεια της ύλης. Η Συντακτική Επιτροπή ορίζεται για τρία (3) χρόνια με δυνατότητα επανεκλογής και λειτουργεί σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΚΕ, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών και Τεκμηρίωσης.
2. Η Συντακτική Επιτροπή απαρτίζεται από τρεις (3) ερευνητές/ερευνήτριες ή ΕΛΕ του ΕΚΚΕ και δύο (2) κοινωνικούς/-ές επιστήμονες από την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Η επιλογή των μελών της Επιτροπής γίνεται μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
3. Η Συντακτική Επιτροπή αφού συσταθεί ορίζει ένα εκ των εσωτερικών μελών της ως Συντονιστή/-ίστρια.
4. Στην Επιτροπή παρίστανται μετά από πρόσκληση του/της Συντονιστή/-ίστριας, προκειμένου να εισηγηθούν θέματα σχετικά με τη λειτουργία του περιοδικού, ο/η Διευθυντής/-ύντρια Υποστήριξης Ερευνών και Τεκμηρίωσης, ο/η Προϊστάμενος/-η του Τμήματος Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων του ΕΚΚΕ και ο/η Υπεύθυνος/-η βιβλιοκρισιών. Στις συνεδρίες της Επιτροπής τηρούνται πρακτικά που υπογράφονται από τα παρόντα μέλη και αποστέλλονται στα απόντα μέλη της για ενημέρωση.
5. Η Συντακτική Επιτροπή έχει ιδίως τις εξής αρμοδιότητες: επιλέγει την ύλη του περιοδικού Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, συγκροτεί την Επιστημονική Επιτροπή του, καταρτίζει τον κατάλογο κριτών, προβαίνει σε προκαταρκτική αξιολόγηση των κειμένων που υποβάλλονται προς δημοσίευση, επιλέγει τους/τις κριτές στους/στις οποίους/-ες αποστέλλονται τα κείμενα, αξιολογεί τις προτάσεις για έκδοση ειδικών τευχών και αφιερωμάτων και παρακολουθεί την έκδοση του περιοδικού.
6. Στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων, α. Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους/-ες κοινωνικούς/-ές επιστήμονες μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και ανανεώνεται ανά πενταετία ή όποτε παραστεί ανάγκη. β. Τηρείται πρωτόκολλο ως προς τη σειρά προτεραιότητας της υπό δημοσίευση ύλης. Η ύλη θα πρέπει απαραιτήτως να έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών. γ. Η προς επιλογή ύλη αποστέλλεται σε δύο ή περισσότερους εξωτερικούς/-ές κριτές. Εφόσον οι κριτές υποβάλουν τις εμπιστευτικές παρατηρήσεις τους, η Συντακτική Επιτροπή διαμορφώνει την τελική κρίση της με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις των κριτών. Tα υποβληθέντα άρθρα αξιολογούνται αποκλειστικά με ακαδημαϊκά κριτήρια. δ. Ο Πίνακας Κριτών απαρτίζεται από μέλη της ελληνικής και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. ε. Συντάσσεται κανονισμός λειτουργίας του περιοδικού. στ. Ο/η Συντονιστής/-ίστρια ενημερώνει γραπτώς τον/τη Διευθυντή/-ύντρια του ΕΚΚΕ ανά εξάμηνο για τα πεπραγμένα της Συντακτικής Επιτροπής, τα οποία και εκθέτει προφορικώς στο ΔΣ όποτε αυτό ζητηθεί.
Επιστημονική Επιτροπή
Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους κοινωνικούς επιστήμονες μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 και να ανανεώνονται ανά πενταετία. Η Συντακτική Επιτροπή καταρτίζει και επικυρώνει τον κατάλογο των εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών που συγκροτούν την Επιστημονική Επιτροπή.
Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελεί τρόπον τινα «τους φίλους» του περιοδικού. Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής αποτελούν τον πυρήνα του σώματος των κριτών του περιοδικού. Ευρύτερα, ο ρόλος τους έγκειται στη διάχυση και προώθηση του περιοδικού, στη μέριμνα για την αποστολή ύλης προς το περιοδικό και τη συμμετοχή τους με δικά τους κείμενα στις βιβλιοκρισίες – βιβλιοπαρουσιάσεις και παρουσιάσεις διδακτορικών διατριβών. Η Επιστημονική Επιτροπή ενημερώνεται τουλάχιστον ανά εξάμηνο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία του περιοδικού.
Το Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων
Το Τμήμα Βιβλιοθήκης, Τεκμηρίωσης και Εκδόσεων του ΕΚΚΕ έχει την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού.
Υπεύθυνος/η βιβλιοκρισιών και βιβλιοπαρουσιάσεων
Ο/η Υπεύθυνος/-η βιβλιοκρισιών και βιβλιοπαρουσιάσεων έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση των σχετικών κειμένων που υποβάλλονται προς δημοσίευση στο περιοδικό και για τη συνολική επιμέλεια της σχετικής προς δημοσίευση ύλης. Η απόφαση για τη δημοσίευση μιας βιβλιοκρισίας λαμβάνεται από τη Συντακτική Επιτροπή. Στην ενότητα των βιβλιοκρισιών εντάσσονται και οι παρουσιάσεις διδακτορικών διατριβών / ερευνών.
Σώμα κριτών
Η επιλογή των κριτών γίνεται από Πίνακα Κριτών ο οποίος συγκροτείται από την Συντακτική Επιτροπή της ΕΚΕ. Απαρτίζεται από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και ομότιμους ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Στον Πίνακα Κριτών κατ’αρχάς συγκαταλέγονται τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, οι ερευνητές του ΕΚΚΕ, και ακαδημαϊκοί και επιστήμονες σχετικοί με την θεματολογία του περιοδικού. Ο Πίνακας δομείται ανά επιστημονικό κλάδο των κοινωνικών επιστημών, συγκεκριμένα βάσει των ακόλουθων κλάδων: Κοινωνική θεωρία, Μέθοδοι και τεχνικές στις κοινωνικές επιστήμες, Κοινωνιολογία των θεσμών, Κοινωνιολογία της ανάπτυξης και του κοινωνικού μετασχηματισμού, Πολιτική Κοινωνιολογία, Αστική Κοινωνιολογία, Αγροτική Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογία της οικογένειας, Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, Κοινωνιολογία της εργασίας, Κοινωνιολογία της Υγείας, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Πολιτική Επιστήμη, Κοινωνική Γεωγραφία, Κοινωνική Ψυχολογία, Δημογραφία, Εγκληματολογία, Εργασιακές σχέσεις, Κοινωνική ένταξη και αποκλεισμός, Κοινωνική Πολιτική, Έμφυλες σχέσεις, Πολιτιστικές Σπουδές Επικοινωνία – ΜΜΕ - κοινωνικά δίκτυα. Ένας κριτής μπορεί να συγκαταλέγεται σε περισσότερες περιοχές του Καταλόγου.
Οι κριτές θα πρέπει να αξιολογούν τα υποβληθέντα άρθρα με βάση αποκλειστικά και μόνο το επιστημονικό περιεχόμενο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη εθνοτική καταγωγή, φύλο, θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, υπηκοότητα και πολιτικές πεποιθήσεις.
Βιβλιοκρισίες
Η ΕΚΕ δέχεται βιβλιοκρισίες από το σύνολο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Οι βιβλιοκρισίες πρέπει να είναι πρωτότυπες. Δεν αξιολογούνται από εξωτερικούς κριτές. Η απόφαση για τη δημοσίευσή τους λαμβάνεται από τη Συντακτική Επιτροπή κατόπιν εισήγησης του/της υπευθύνου βιβλιοκρισιών βάσει των κριτηρίων της ποιότητας και της τήρησης της επιστημονικής δεοντολογίας. Το μέγεθος των βιβλιοκρισιών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2000 λέξεις. Στις ίδιες προδιαγραφές εμπίπτουν και οι παρουσιάσεις διδακτορικών διατριβών.
Ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της ΕΚΕ
Η διαδικασία από την υποβολή μέχρι τη δημοσίευση ενός κειμένου παρακολουθείται ηλεκτρονικά από το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, τη σελιδοποίηση και τη γλωσσική επιμέλεια, το άρθρο δημοσιεύεται ηλεκτρονικά. Η δημοσίευση αυτή έχει την ισχύ κανονικής δημοσίευσης. Η ΕΚΕ εκδίδεται έντυπα δύο φορές τον χρόνο.
Η ύλη των ειδικών τευχών αναρτάται ηλεκτρονικά στο τέλος της συνολικής διαδικασίας αξιολόγησής τους, ως σώμα του ειδικού τεύχους. Η έντυπη έκδοσή τους ακολουθεί την ηλεκτρονική ανάρτησή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με ξεχωριστή αρίθμηση εκδίδονται, ηλεκτρονικά και έντυπα και οι ειδικές εκδόσεις της ΕΚΕ.
Διαδικασία αξιολόγησης
Η αξιολόγηση των άρθρων γίνεται με το σύστημα double blind peer review. Τα κείμενα αποστέλλονται σε δύο κριτές και σε περίπτωση διάστασης μεταξύ των δύο αξιολογήσεων, σε τρίτον. Σε περίπτωση που κρίνεται ότι το κείμενο χρειάζεται εκτενή αναθεώρηση, το αναθεωρημένο κείμενο υποβάλλεται εκ νέου για κρίση στους ίδιους κριτές – εφόσον έχουν δηλώσει ότι δέχονται – ή σε νέους κριτές. Η επιλογή των κριτών προκειμένου για άρθρα που υποβλήθηκαν από μέλη της ερευνητικής κοινότητας του ΕΚΚΕ γίνεται, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό, από τα εξωτερικά μέλη της Συντακτικής Επιτροπής.
Ηλεκτρονικός Εκδότης
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr), εγκατάσταση εθνικής χρήσης, δραστηριοποιείται θεσμικά από το 1980 στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΕΚΤ είναι η συσσώρευση, η διαδικτυακή διάθεση με οργανωμένο τρόπο και η διαφύλαξη έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε μια ενιαία ερευνητική υποδομή.
Με όραμα την «πρόσβαση στη γνώση», το ΕΚΤ υλοποιεί την πολιτική της Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, υποστηρίζει τη μεταφορά και διάδοση της επιστημονικής γνώσης, συνεργάζεται με φορείς έρευνας, παιδείας και πολιτισμού για τη συγκέντρωση, οργάνωση και ευρεία διάθεση ψηφιακού περιεχομένου και παρέχει καινοτομικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης με προστιθέμενη αξία.
Το ΕΚΤ παρέχει αξιόπιστα υπηρεσίες ηλεκτρονικών επιστημονικών εκδόσεων ως μέρος της δραστηριότητάς του στη συλλογή και διάχυση περιεχομένου. Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εκδοτικό περιβάλλον του ΕΚΤ αναπτύσσεται με ανοικτό λογισμικό, ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, εφαρμόζει διεθνή πρότυπα σε όλα τα επίπεδα (οργάνωση δεδομένων, διαφύλαξη περιεχομένου, παροχή υπηρεσιών), εντάσσεται και διαλειτουργεί με το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκτυο ανάλογων υποδομών.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων (http://epublishing.ekt.gr) απευθύνονται σε φορείς δημοσίου συμφέροντος, που εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση, τεκμηρίωση και προτυποποιημένη διάθεση επιστημονικών άρθρων και των μεταδεδομένων τους, την εκπαίδευση και υποστηρικτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, προτυποποίησης των εκδοτικών διαδικασιών, την ένταξη του περιεχομένου και των μεταδεδομένων μέσω διαλειτουργικών συστημάτων σε διεθνείς συλλογείς περιεχομένου, αλλά και δίκτυα και ευρετήρια περιοδικών.
Ιστορικό περιοδικού
Η Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΕ) εκδίδεται συστηματικά και αδιάλειπτα από το 1969. Αποτελεί το παλαιότερο ελληνικό περιοδικό στις κοινωνικές επιστήμες και από τα πρώτα επιστημονικά περιοδικά που εισήγαγαν το τυφλό σύστημα αξιολόγησης των κειμένων από εξωτερικούς κριτές (Blind Peer Review System).
Υπεύθυνα όργανα του ΕΚΚΕ για την έκδοση της Επιθεώρησης Κοινωνικών Eρευνών είναι η Συντακτική Επιτροπή και το Τμήμα Εκδόσεων του ΕΚΚΕ, σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή. Η Συντακτική Επιτροπή λειτουργεί ως συλλογικός εκδότης του περιοδικού του ΕΚΚΕ. Το Τμήμα Εκδόσεων του ΕΚΚΕ έχει την ευθύνη της συνολικής επιμέλειας των έντυπων και ηλεκτρονικών τευχών του περιοδικού. Η Επιστημονική Επιτροπή του περιοδικού απαρτίζεται από καταξιωμένους κοινωνικούς επιστήμονες μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.