«Κυπραίοι» και «καλαμαράδες»: Διαπραγματεύσεις της ελληνικής ηγεμονίας από την περιφέρεια του ελληνόφωνου κόσμου
Περίληψη
Το άρθρο βασίζεται σε εθνογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο την περίοδο 2020-2021 και αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των πολιτών τους. Με αφορμή πρόσφατες αλλαγές στο εσωτερικό των δύο χωρών και, συγκεκριμένα, τη νέα ελληνική μετανάστευση της κρίσης, διερευνώνται σύγχρονες διαπραγματεύσεις και μετασχηματισμοί που πραγματοποιούνται τόσο στο επίσημο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όσο και στη βιωμένη καθημερινότητα των πολιτών τους. Ειδικότερα, στο άρθρο διερευνώνται ζητήματα οικειότητας, πολιτισμικής απόστασης και πολιτισμικής ηγεμονίας, όπως αυτά εμφανίζονται ανάμεσα στο κρυπτο-αποικιακό ελληνικό και το μετα-αποικιακό κυπριακό, πλαίσιο και μετασχηματίζονται στην περιφέρεια του ελληνόφωνου κόσμου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Καραθανάσης Π. (2023). «Κυπραίοι» και «καλαμαράδες»: Διαπραγματεύσεις της ελληνικής ηγεμονίας από την περιφέρεια του ελληνόφωνου κόσμου. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 160, 3–38. https://doi.org/10.12681/grsr.33160
- Τεύχος
- 2023: 160
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.