Η νομιμοποίηση του αντικομμουνιστικού πολιτικού λόγου στην Ελλάδα της κρίσης
Περίληψη
Αξιοποιώντας το πλαίσιο της λογοϊστορικής προσέγγισης της κριτικής ανάλυσης λόγου και συνδυάζοντάς το με επιχειρηματολογική οπτική της αριστοτελικής σκέψης, το παρόν άρθρο επιχειρεί να αναδείξει την επικράτηση της αντικομμουνιστικής κοινοτοπίας στην ελληνική πολιτική σκηνή σε μια περίοδο που εκτείνεται από το βενιζελικό ιδιώνυμο και ιδιαίτερα μέχρι την πρόσφατη οικονομική και πολιτική κρίση. Αντλώντας από τη θεωρία της νομιμοποίησης και του ολοκληρωτισμού, στόχος μου είναι να εξηγήσω πώς ο αντικομμουνιστικός λόγος κλιμακώνεται σε περιόδους κρίσεων και εκτείνεται πέρα από τα όρια της άκρας δεξιάς, ενώ, παράλληλα, νομιμοποιείται μέσω του αρχέτυπου της «κομμουνιστικής απειλής».
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μπουκάλα Σ. (2023). Η νομιμοποίηση του αντικομμουνιστικού πολιτικού λόγου στην Ελλάδα της κρίσης. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 161, 3–33. https://doi.org/10.12681/grsr.34989
- Τεύχος
- 2023: 161
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.