Προσομοιώσεις εικονικών αντιπαραθέσεων προς σύγκριση. Προσδοκίες του κοινού σχετικά με τον ρόλο του κράτους πρόνοιας
Περίληψη
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022, ένα δημοψήφισμα σχετικά με έναν νέο συνταξιοδοτικό νόμο υπέδειξε για άλλη μια φορά ότι η δυτική ελβετική περιοχή της Arc Lémanique (AL) είναι πολιτικά διαφορετική από την υπόλοιπη Ελβετία. Οι εφημερίδες υποστήριξαν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της εγγύτητας με τη Γαλλία, η οποία έχει την ίδια γλώσσα με την AL.
Η παρούσα εργασία προσπαθεί να διαπιστώσει πόσο απέχουν οι πολιτικές απόψεις της AL από την υπόλοιπη Ελβετία και πόσο κοντά είναι στη Γαλλία. Για τον σκοπό αυτόν, ο συγγραφέας παρουσιάζει μια νέα μεθοδολογία από την υπολογιστική κοινωνική επιστήμη: τις προσομοιώσεις εικονικών αντιπαραθέσεων, τις οποίες εφάρμοσε με επιτυχία σε προηγούμενη δημοσίευση που αφορούσε παρόμοια προβλήματα. Η μεθοδολογία βασίζεται στην ιδέα χρήσης δεδομένων ερευνών από έρευνες για την κατασκευή τυχαίων-δυάδων ατόμων, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να συγκριθούν ως προς τις πολιτικές τους απόψεις. Με τον υπολογισμό του μέσου όρου των δια-ατομικών διαφορών των δυάδων ατόμων που ανήκουν στην ίδια ομάδα και των δυάδων που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες είναι δυνατόν να συγκριθούν οι ιδεολογικές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων με τις συγκρούσεις εντός ομάδων. Προκειμένου να αντιμετωπίσει το αρχικό ερευνητικό ερώτημα, ο συγγραφέας αναλύει τη διεθνή έρευνα ISSP-V (2016), η οποία επικεντρώνεται στον ρόλο της κυβέρνησης καθώς επίσης και στις αναφερόμενες συντάξεις γήρατος. Οι προσομοιώσεις εικονικών αντιπαραθέσεων αποκαλύπτουν ότι η AL είναι ιδεολογικά πολύ πιο κοντά στη γερμανόφωνη Ελβετία απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Mueller, G. P. (2024). Προσομοιώσεις εικονικών αντιπαραθέσεων προς σύγκριση. Προσδοκίες του κοινού σχετικά με τον ρόλο του κράτους πρόνοιας. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 163, 125–142. https://doi.org/10.12681/grsr.38509
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.