Χαρτογραφώντας ένα υβριδικό φαινόμενο στον ψηφιακό κόσμο: Η ελληνική σκηνή του επαγγελματικού gaming μέσα από την Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων (ΑΚΔ)
Περίληψη
Η κατανάλωση του περιεχομένου των βιντεοπαιχνιδιών ως εμπορικού θεάματος, δηλαδή το επαγγελματικό gaming, είναι μια σύνθετη πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα που φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Η εφαρμογή της Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων (ΑΚΔ) επέτρεψε μια γραφική αναπαράσταση της ελληνικής σκηνής του φαινομένου, προσδιορίζοντας το μέγεθός της και τους διάφορους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, και αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο των ίδιων των παραγωγών περιεχομένου εντός της. Αποκάλυψε, επίσης, τη ραγδαία εμπορευματοποίηση του επαγγελματικού gaming, καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν χώρο με ιδιαίτερα προβληματικό έμφυλο πρόσημο, όπου διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες αποκλείονται ή περιθωριοποιούνται.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Dargonaki, S. (2024). Χαρτογραφώντας ένα υβριδικό φαινόμενο στον ψηφιακό κόσμο: Η ελληνική σκηνή του επαγγελματικού gaming μέσα από την Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων (ΑΚΔ). Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 163, 143–171. https://doi.org/10.12681/grsr.38513
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.