From ‘‘crimmigration’’ to ‘‘enemy under-criminalization’’: the Greek case of immigration control

Περίληψη
Η μελέτη εξετάζει το ελληνικό σύστημα ελέγχου της μετανάστευσης, ξεκινώντας με μια επισκόπηση της βιβλιογραφίας για το crimmigration και την ποινολογία του εχθρού. Συνδυάζει ιδέες από αυτές τις έννοιες για να παρουσιάσει τη θεωρία της «εχθρικής υπο-εγκληματοποίησης», η οποία δίνει έμφαση στη μεταχείριση των παράτυπων μεταναστών ως εχθρών του κράτους, χωρίς να τους προσφέρονται οι προστατευτικές εγγυήσεις του ποινικού δικαίου. Στη συνέχεια, η μελέτη προσδιορίζει τους βασικούς πυλώνες που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος για τον έλεγχο της ανθρώπινης κινητικότητας στα σύνορα. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διοικητική κράτηση μεταναστών, τις παράνομες επαναπροωθήσεις και την εγκληματοποίηση της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες. Η μελέτη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανισμοί αυτοί στερούνται την προστασία του ποινικού δικαίου, αντιμετωπίζοντας τους παράτυπους μετανάστες ως εχθρούς. Καταλήγει σημειώνοντας τις προκλήσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου που θέτουν αυτές οι πρακτικές.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kourakis, F. (2025). From ‘‘crimmigration’’ to ‘‘enemy under-criminalization’’: the Greek case of immigration control. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 164, 31–56. https://doi.org/10.12681/grsr.40196
- Τεύχος
- 2025: 164
- Ενότητα
- Άρθρα

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.