Απλήρωτες υπερωρίες στην Ελλάδα. Προσδιοριστικοί παράγοντες και θεωρητικές ερμηνείες
Περίληψη
Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση των απλήρωτων υπερωριών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το φαινόμενο αυτό επιζητεί εξήγηση, αφού σύμφωνα με την επικρατούσα οικονομική θεωρία δεν θα έπρεπε να παρατηρείται απλήρωτη εργασία. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν προταθεί εναλλακτικές θεωρητικές ερμηνείες με ταυτόχρονη προσπάθεια για την εμπειρική τους τεκμηρίωση. Στο παρόν άρθρο γίνεται μια κριτική αποτίμηση των θεωρητικών αυτών εξηγήσεων και πραγματοποιείται οικονομετρική εκτίμηση των παραγόντων που οδηγούν τους Έλληνες εργαζόμενους να πραγματοποιούν απλήρωτες υπερωρίες. Με βάση τα ευρήματα της εμπειρικής διερεύνησης αποτιμώνται οι εναλλακτικές θεωρητικές ερμηνείες του φαινομένου αλλά και οι επιπτώσεις από πολιτικές για το χρόνο εργασίας στην Ελλάδα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ιωαννίδης Α., Οξούζη Ε., & Μαυρουδέας Σ. (2013). Απλήρωτες υπερωρίες στην Ελλάδα. Προσδιοριστικοί παράγοντες και θεωρητικές ερμηνείες. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 139, 3–24. https://doi.org/10.12681/grsr.73
- Τεύχος
- 2013: 139 A΄
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.