Πίνακες επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού κατά οικογενειακή κατάσταση: 1989-1993
Περίληψη
Στην εργασία αυτή καταρτίζονται για πρώτη φορά πλήρεις πίνακες επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού κατά οικογενειακή κατάσταση, με την αξιοποίηση των πρόσφατων λεπτομερών στοιχείων της απογραφής του 1991 και των ληξιαρχικών καταγραφών της περιόδου 1989-1993 που συλλέγει η ΕΣΥΕ. Οι έγγαμοι παρουσιάζουν την υψηλότερη προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση (75,6 έτη οι άνδρες και 80,8 οι γυναίκες) και ακολουθούν, κατά σειρά, οι διαζευγμένοι/ες (71,7 και 77,4 έτη, αντίστοιχα), οι χήροι και χήρες (70,2 και 77,3 χρόνια), με τελευταίους τους άγαμους, των οποίων το προσδόκιμο επιβίωσης εκτιμήθηκε σε 68,0 και 74,0 έτη για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα. Οι διαφοροποιήσεις στην προσδοκώμενη ζωή μεταξύ των τεσσάρων οικογενειακών κατηγοριών είναι σε όλες τις ηλικίες εντονότερες στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, αλλά βαίνουν συνεχώς μειούμενες με την πάροδο της ηλικίας. Στον προστατευτικό ρόλο της οικογένειας, ως προς την ψυχική υποστήριξη που παρέχει, και σε διαφορές στην προσωπική συμπεριφορά και στις εφαρμοζόμενες πρακτικές μεταξύ εγγάμων και μη εγγάμων αποδίδεται μέχρι ένα βαθμό η παρατηρούμενη διαφορική θνησιμότητα.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Κοτσυφάκης Γ., & Τσίμπος Κ. (1997). Πίνακες επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού κατά οικογενειακή κατάσταση: 1989-1993. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 94, 45–60. https://doi.org/10.12681/grsr.716
- Τεύχος
- 1997: 94 Γ'
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.