Στάσεις απέναντι στους ψυχικά ασθενείς στην Ελλάδα
Περίληψη
Το ερωτηματολόγιο, Απόψεις για την ψυχική ασθένεια, χρησιμοποιήθηκε για να ερευνηθούν οι στάσεις των ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, σπουδαστών κοινωνικής εργασίας και ατόμων από τον ευρύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα. Τρεις από τις διαστάσεις στάσεων που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν ως ταυτόσημες με παράγοντες που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, ενώ δύο διαστάσεις εμφανίζονται σαν απόλυτα χαρακτηριστικές των ελληνικών δειγμάτων. Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας ήταν λιγότερο αρνητικοί απέναντι σε ψυχασθενείς απ’ όσο ο κοινός άνθρωπος· δεν διέφεραν όμως ως προς άλλες απόψεις. Συγκρίσεις μεταξύ εθνικών ομάδων βασισμένες σε αντίστοιχα δείγματα και κοινούς παράγοντες έδειξαν ότι οι στάσεις των ειδικών επηρεάζονται περισσότερο από τον πολιτισμό τους παρά από την επιστημονική τους εκπαίδευση. Στα ελληνικά δείγματα η βαθμολογία ήταν και στους δύο κοινούς παράγοντες υψηλότερη από ό,τι στα δείγματα των ΗΠΑ. Οι κοινοί παράγοντες κρίθηκε ότι εκφράζουν τις παραδοσιακές αξίες που χαρακτηρίζουν περισσότερο την ελληνική κοινωνία παρά τις ΗΠΑ. Με στόχο τη διερεύνηση της επιρροής των πολιτιστικών αλλαγών στις στάσεις των Ελλήνων και των Αμερικανών αναλύθηκαν και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ δείγματα που εξετάστηκαν το 1969 και το 1979. Ο εκσυγχρονισμός και οι βελτιωμένες οικονομικές συν θήκες φάνηκε ότι άμβλυναν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Το 1979 οι Έλληνες ήταν περισσότερο δεκτικοί στις επιστημονικές ερμηνείες της ψυχικής ασθένειας και λιγότερο απορριπτικοί απέναντι στους ψυχασθενείς.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Κουτρελάκος Δ. (1984). Στάσεις απέναντι στους ψυχικά ασθενείς στην Ελλάδα. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 55, 21–45. https://doi.org/10.12681/grsr.798
- Τεύχος
- 1984: 55
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.