Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του διαζυγίου στη σύγχρονη Κύπρο
Περίληψη
Το κοινωνικό φαινόμενο τον διαζυγίου παρουσιάζει μια σταθερή τάση αύξησης
κατά την τελευταία εικοσαετία στην ημικατεχόμενη Κύπρο. Παράγοντες που συνδέονται με την αύξηση αυτή φαίνεται να είναι ο τόπος διαμονής, η διάρκεια του γάμου, ο αριθμός εξαρτημένων παιδιών, το επάγγελμα, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα της γυναίκας. Διαφοροποιήσεις στην κυπριακή κοινωνία που ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 φαίνεται να συνδέονται με την αύξηση της διαζυγιότητας, με σημαντικότερες ίσως τις διαφοροποιήσεις εκείνες που αφορούν τις κυρίαρχες κοινωνικές αξίες και ειδικότερα τις αξίες που αφορούν τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Συζητούνται οι κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στην ψυχική υγεία των παιδιών και, τέλος, επισημαίνονται τα κενά των κρατικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου καθώς και εκείνα της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που διέπει το διαζύγιο στην Κύπρο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Χατζηβασίλης Β. (2001). Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του διαζυγίου στη σύγχρονη Κύπρο. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 104, 43–62. https://doi.org/10.12681/grsr.8817
- Τεύχος
- 2001: 104-105 A'-B'
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.