Η γενοκτονία των Ελληνοεβραίων: Συλλογή μαρτυριών από μια επιζώσα
Περίληψη
Στο κείμενο αυτό παρουσιάζεται η πρώτη προσπάθεια συλλογής προφορικών μαρτυριών, το 1989, από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης οι οποίοι επέζησαν από τα ναζιστικά στρατόπεδα. Το έργο αυτό το ανέλαβε η συγγραφέας του άρθρου, η ίδια επιζώσα του Άουσβιτς, με συνεργάτη έναν εκπρόσωπο της «δεύτερης γενιάς». Παρουσιάζονται οι στόχοι και τα προβλήματα των συνεντεύξεων: η επιθυμία της ακριβούς καταγραφής των ιστορικών γεγονότων, το «φράγμα της σιωπής» που οφειλόταν στο τραύμα, οι ψυχολογικές συνέπειες για εκείνους που έπαιρναν τη συνέντευξη αλλά και για εκείνους που έδιναν τη μαρτυρία τους, καθώς και οι σκέψεις για τις συνεντεύξεις αυτές, μετά την έκδοση τους το 1998.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Αμαρίλιο Έ. (2002). Η γενοκτονία των Ελληνοεβραίων: Συλλογή μαρτυριών από μια επιζώσα. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 107, 185–190. https://doi.org/10.12681/grsr.9187
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.