Οι νέες τάσεις στην κοινωνική έρευνα: Από την κοινωνική, ταξική στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτισμική ανάλυση
Περίληψη
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 έγινε εμφανής η τάση μετατόπισης του ενδιαφέροντος της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας από την αντικειμενική σφαίρα στην υποκειμενική. Αυτό σήμαινε ότι η έννοια της κοινωνικής τάξης παραμερίστηκε χάριν της έννοιας της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Η τάση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως κατά τη δεκαετία του '80, λόγω της κοινωνικοπολιτιστικής δόμησης της κοινωνικής δομής των ανεπτυγμένων πλουραλιστικών κοινωνιών. Κεντρικό της σημείο θεωρείται ο πλουραλισμός του τρόπου ζωής. Νέες έννοιες, με αποκλειστικό πλαίσιο αναφοράς τη σφαίρα της κατανάλωσης και του ελεύθερου χρόνου, έχουν τα πρωτεία στη σημερινή εμπειρική έρευνα. Τα αποτελέσματα της δεν είναι ούτε μηδαμινά ούτε απόλυτα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη μιας πειστικής θεωρίας της κοινωνικής ολότητας, η έλλειψη της οποίας γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Ράντης Κ. (2003). Οι νέες τάσεις στην κοινωνική έρευνα: Από την κοινωνική, ταξική στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτισμική ανάλυση. Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 111, 159–173. https://doi.org/10.12681/grsr.9209
- Τεύχος
- 2003: 111-112 Β'-Γ'
- Ενότητα
- Άρθρα
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 και σύμφωνα με την άδεια μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύει, να αναπαραγάγει, να παρουσιάζει στο κοινό, να διανέμει και χρησιμοποιεί άρθρα που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών σε οποιοδήποτε μέσο και μορφή είτε μεμονωμένα είτε ως μέρη συλλογικών έργων, για όλο τον χρόνο διάρκειας προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και για όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά το δικαίωμα δημοσίευσης των άρθρων σε τεύχη της Επιθεώρησης Κοινωνικών Ερευνών, αναπαραγωγής και διανομής μεμονωμένων αντιγράφων των άρθρων, αναπαραγωγής ολόκληρων των άρθρων σε άλλη έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και αναπαραγωγής και διανομής των άρθρων ή περίληψης αυτών με χρήση πληροφορικού συστήματος αποθετηρίου.