Η σύνδεση της Πανδώρας με την πρώιμη αρχαϊκή εποχή στο Ἔργα καὶ Ἡμέραι


Δημοσιευμένα: Ιουλ 6, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Πανδώρα Πρώιμη φιλοσοφία Ἔργα καὶ Ἡμέραι Ησίοδος
Χριστίνα Αναστασιάδου
Περίληψη

Βασικός πυρήνας της παρούσας εργασίας αποτελεί η ερμηνεία και η συμβολή της Πανδώρας για το σιδηρό γένος στο Ἔργα καὶ Ἡμέραι του Ησιόδου. Αρχικά, υπογραμμίζεται η συμβολή του Μύθου στην ανάπτυξη του φιλοσοφικού στοχασμού, καθώς και η συνεισφορά του Ησιόδου στη γέννηση της φιλοσοφίας. Έπειτα, επιχειρείται η συσχέτιση της μορφής της Πανδώρας με τα διανοητικά στοιχεία της πρώιμης αρχαϊκής περιόδου. Ακολούθως, πραγματώνεται μια ερμηνευτική σύνδεση ανάμεσα στον Προμηθέα και την Πανδώρα προτάσσοντας την έννοια του μόχθου για το σιδηρό γένος  και, τέλος, διαπιστώνεται η αξία της Πανδώρας ως μια καίρια παρουσία για τη διαμόρφωση του σιδηρού και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου γένους.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Adams, Samuel M. “Hesiod's Pandora.” The Classical Review vol. 46 (1932): 195.
Canevaro, Lilah-Grace. “The Clash of the Sexes in Hesiod's ‘Works and Days’.” Greece and Rome vol. 60 (2013): 188.
Fraser, Lilah-Grace. “A Woman Consequence: Pandora In Hesiod's ‘Works And Days’.” The Cambridge Classical Journal vol. 57 (2011): 19.
Kirk, Geoffrey Stephen, John Earle Raven and Malcolm Schofield. Οἱ Προσωκρατικοὶ φιλόσοφοι. Mτφρ. Δημοσθένης Κούρτοβικ. Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ., 1990.
Vernant, Jean Piere. Μύθος και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα. Mτφρ. Στέλλα Γεωργούδη. Θεσσαλονίκη: Εγνατία.
Ησίοδος. Άπαντα (Θεογονία, Έργαι και Ημέραι, Άσπις Ηρακλέους, Αποσπάσματα). Mτφρ. Σωκράτης Σκάρτσης. Αθήνα: Κάκτος, 1993.
Μαραγγιανού-Δερμούση, Ευαγγελία. Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι: Από τον Θαλή ως τον Αριστοτέλη. Αθήνα: Ινστιτούτο του Βιβλίου – Α. Καρδαμίτσας, 2016.
Ρούσσος, Ευάγγελος Ν. Προσωκρατικοί: Ιστορική Εισαγωγή – Τόμος Α΄. Αθήνα: Στιγμή, 1999.