Η εξαφάνιση της Ισμήνης


Δημοσιευμένα: Jul 6, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Hegel Kierkegaard Αντιγόνη Σύγκρουση Κατάρα
Θεόδωρος Ζερβόπουλος
Περίληψη

Ο Georg Friedrich Wilhelm Hegel υπήρξε στην εποχή του ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Ήταν τέτοια η επίδραση του έργου στη σκέψη του, ώστε, είτε με ευθείες αναφορές είτε με υπαινιγμούς, βάσισε σε αυτό τόσο τη θεωρία του για την αρχαία τραγωδία, όσο και εκείνη που αφορούσε την κατάρρευση του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πρωτότυπου χαρακτήρα εγελιανή ανάγνωση άφησε τα ίχνη της σε μεταγενέστερους στοχαστές, μεταξύ άλλων στον Søren Kierkegaard, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την Αντιγόνη στη βάση της αισθητικής θεωρίας του Γερμανού φιλοσόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, αμφότεροι αποσιωπούν την παρουσία της αδελφής της ηρωίδας, Ισμήνης, από τις θεωρήσεις τους. Σκοπός του παρόντος, λοιπόν, είναι να αναδείξει τις αιτίες εξαφάνισης από τα πονήματά τους της φιγούρας αυτής, της οποίας, τελικά, η σημασία ίσως είναι πιο κομβική από ό,τι το μέγεθος του ρόλου υπαγορεύει.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Bradley, A. C. “Hegel’s Theory of Tragedy.” Στο Oxford Lectures on Poetry. Bloomington: Indiana University Press, 1961.
Hegel, G. F. W. Αισθητική. Μτφρ. Στ. Γιακουμής. Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2009.
Hegel, G. F. W. Φαινομενολογία του Πνεύματος (Τόμος ΙΙ). Μτφρ.-σχόλια Δ. Τζωρτζόπουλος. Αθήνα: Δωδώνη, 1995.
Hoy, Jocelyn. “Hegel, Antigone and Feminist Critique: The Spirit of Ancient Greece.” Στο The Blackwell Guide to Hegel’s Phenomenology of Spirit, edited by Kenneth Westphal, 177-178, 183. Oxford: Wiley-Blackwell, 2009.
Jagentowicz Mills, Patricia. “Hegel’s Antigone.” Στο Feminist Interpretations of G. F. W. Hegel, edited by Patricia Jagentowicz Mills, 71-72. University Park: The Pennsylvania State University Press, 1996.
Kaufmann, Walter. Tragedy and Philosophy. Princeton: Princeton University Press, 1968.
Kierkegaard, Søren. “The Tragic in Ancient Drama Reflected in the Tragic in Modern Drama.” Στο Either/Or Part I. Μτφρ. H. V. Hong & E. H. Hong. Princeton (NJ): Princeton University Press, 1987.
Steiner, George. Οι Αντιγόνες. Ο μύθος της Αντιγόνης στην λογοτεχνία, τις τέχνες και την σκέψη της Εσπερίας. Μτφρ. Β. Μάστορης – Π. Μπουρλάκης. Αθήνα: Καλέντης, 2001.
Stern, Robert. Routledge Philosophy Guidebook to Hegel and the Phenomenology of Spirit. London: Routledge, 2002.
Stewart, Jon. “Hegel’s influence on Kierkegaard’s interpretation of Antigone.” Persona y Derecho 39 (1998): 196-216.
Σοφοκλής. Αντιγόνη. Μτφρ. Στ. Μπαζάκου–Μαραγκουδάκη. Αθήνα: Dian Books, 1996.