Η φιλοσοφία της περιπλάνησης στον Νίτσε και η ερμηνεία της ως νομαδική δύναμη από τον Ντελέζ
Δημοσιευμένα:
Ιουλ 6, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Ντελέζ Νίτσε Περιπλάνηση Νομαδική σκέψη Απο-θεμελίωση
Περίληψη
Στο παρόν άρθρο διερευνάται η φιλοσοφία της περιπλάνησης και του φιλοσοφούντος υποκειμένου στον Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε, όπως αυτή παρουσιάζεται κυρίως στα έργα του Η χαρούμενη επιστήμη, Γενεαλογία της ηθικής και Πέρα από το καλό και το κακό. Οι δύο πρώτες ενότητες του άρθρου επικεντρώνονται στη διερεύνηση της φιλοσοφίας της νιτσεϊκής περιπλάνησης, καθώς και στην ανάδειξη του υποκειμένου της περιπλάνησης, ως συνέπεια των αντίρροπων δυνάμεων που ασκούνται σ’ αυτό. Η τρίτη και τελευταία ενότητα ασχολείται με την ερμηνεία του Ζιλ Ντελέζ και τον τρόπο με τον οποίο ανέδειξε τη νιτσεϊκή σκέψη ως νομαδική δύναμη.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Καραγιαννάκης Χ. (2022). Η φιλοσοφία της περιπλάνησης στον Νίτσε και η ερμηνεία της ως νομαδική δύναμη από τον Ντελέζ. Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, (15), 78–93. https://doi.org/10.12681/ethiki.30737
- Τεύχος
- Αρ. 15 (2022)
- Ενότητα
- Άρθρα
Οι Συγγραφείς που δημοσιεύουν εργασίες τους σε αυτό το περιοδικό συμφωνούν στους παρακάτω όρους:
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Deleuze, Gilles, και Félix Guattari. A thousand plateaus. Capitalism and schizophrenia. Μτφρ. Brian Massumi. Λονδίνο-Νέα Υόρκη: Bloomsbury, 2017.
Deleuze, Gilles. “Nomad thought.” Στο The new Nietzsche. Contemporary styles of interpretation, επ. David B. Allison, 144. Νέα Υόρκη: Dell, 1977.
Deleuze, Gilles, και Félix Guattari. Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια 1. Ο Αντι-Οιδίπους. Αθήνα: Πλέθρον, 2018.
Deleuze, Gilles. Ο Νίτσε και η φιλοσοφία. Μτφρ. Γιώργος Σπανός. Αθήνα: Πλέθρον, 2018.
Deleuze, Gilles, και Félix Guattari. Τι είναι φιλοσοφία;. Μτφρ. Σταματίνα Μανδηλαρά. Αθήνα: Καλέντης, 2004.
Λαμπρέλλης, Δημήτρης Ν. Από τον Nietzsche στον Kerouac. Το θεμέλιο, η άβυσσος, η περιπλάνηση. Αθήνα: Παπαζήση, 2013.
Λαμπρέλλης, Δημήτρης Ν. “Nietzsche. Φιλόσοφος της πολλαπλότητας και της μάσκας.” Διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη, 1986.
Νίτσε, Φρίντριχ. Γενεαλογία της ηθικής. Μτφρ. Ζήσης Σαρίκας. Θεσσαλονίκη: Πανοπτικόν, 2010.
Νίτσε, Φρίντριχ. Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα. Μτφρ. Ζήσης Σαρίκας. Θεσσαλονίκη: Πανοπτικόν, 2010.
Νίτσε, Φρίντριχ. Η χαρούμενη επιστήμη. Μτφρ. Ζήσης Σαρίκας. Θεσσαλονίκη: Νησίδες, 2004.
Νίτσε, Φρίντριχ. Πέρα από το καλό και το κακό. Μτφρ. Ζήσης Σαρίκας. Θεσσαλονίκη: Πανοπτικόν, 2010.