Λουκρήτιος, Για τη φύση των πραγμάτων – Ο επικουρισμός στη Ρώμη του 1ου αιώνα π.Χ.


Δημοσιευμένα: Ιουλ 6, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
De Rerum Natura Δεισιδαιμονία Επίκουρος Θάνατος Λουκρήτιος
Άννα Κεφαλίδου
Περίληψη

Η ρωμαϊκή σκέψη του 1ου αιώνα π.Χ. επηρεάζεται από τέσσερα διαφορετικά φιλοσοφικά ρεύματα: τους Πλατωνιστές, τους Αριστοτελιστές, τους Στωϊκούς και τους Επικούρειους. Οι παλαιότεροι (Ακαδημία και Περίπατος) καταφέρνουν να «προσηλυτίσουν» μία μερίδα του κόσμου, αλλά η μεγάλη «μάχη» δίνεται ανάμεσα στη Στοά και στον Κήπο. Αυτή την εποχή, ο Λουκρήτιος γράφει το De Rerum Natura – Για τη φύση των πραγμάτων, στο οποίο, αν και απόλυτα προσκολλημένος στη διδασκαλεία του Επίκουρου, ενσωματώνει στοιχεία από την παράδοση και δημιουργεί κάτι τελείως διαφορετικό και, τελικά, εντελώς ρωμαϊκό. Γράφοντας μία, στην ουσία της φυσική, φιλοσοφία, ο Λουκρήτιος απαντά σε όλα τα μεταφυσικά ερωτήματα της εποχής του. Η επίδραση που άσκησε το έργο του Λουκρήτιου μπορεί να θεωρηθεί σημαντική, καθώς μετέφερε τον λόγο του Επίκουρου στη λατινική γλώσσα, κάνοντας τον επικουρισμό γνωστό στον μετέπειτα ευρωπαϊκό κόσμο.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Clarke, M. L. Το ρωμαϊκό πνεύμα. Ιστορία της Ρωμαϊκής Σκέψης από τον Κικέρωνα ως τον Μάρκο Αυρήλιο. Mτφρ. Π. Δημητριάδου - Α. Τρομάρας. Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2004.
Englert, Walter. “Εισαγωγή. Α. Η ζωή του Λουκρήτιου.” Στο Λουκρήτιος. Για τη φύση των πραγμάτων – De Rerum Natura. Μτφρ. Θ. Αντωνιάδης - Ρ. Χαμέτη. Θεσσαλονίκη: Θύραθεν, 2013.
Greenblatt, St. Παρέγκλισις. Ο Λουκρήτιος και οι Απαρχές της Νεωτερικότητας. Αθήνα: ΜΙΕΤ, 2017.
Ogilvie, Robert M. Roman literature and society. Harmondsworth, England, New York: Penguin Books, 1980.
Warren, James. “Lucretius and Greek philosophy.” In The Cambridge Companion to Lucretius, eds. S. Gillespie and P. Hardie, 20-21. Cambridge: Cambridge University Press.
Ζωγραφίδης, Γιώργος. “Εισαγωγικά στον Επίκουρο” και “Η επικούρεια αίρεσις του βίου.” Στο Επίκουρος, Ηθική, Η θεραπεία της ψυχής. Θεσσαλονίκη: Ζήτρος, 2009.
Μπενιέ, Ζαν-Μισέλ. Ιστορία της Νεωτερικής και Σύγχρονης Φιλοσοφίας. Φυσιογνωμίες και Έργα. Mτφρ. Κωστής Παπαγιώργης. Αθήνα: Καστανιώτη, 1999.