Λουκρήτιος, Για τη φύση των πραγμάτων – Ο επικουρισμός στη Ρώμη του 1ου αιώνα π.Χ.
Περίληψη
Η ρωμαϊκή σκέψη του 1ου αιώνα π.Χ. επηρεάζεται από τέσσερα διαφορετικά φιλοσοφικά ρεύματα: τους Πλατωνιστές, τους Αριστοτελιστές, τους Στωϊκούς και τους Επικούρειους. Οι παλαιότεροι (Ακαδημία και Περίπατος) καταφέρνουν να «προσηλυτίσουν» μία μερίδα του κόσμου, αλλά η μεγάλη «μάχη» δίνεται ανάμεσα στη Στοά και στον Κήπο. Αυτή την εποχή, ο Λουκρήτιος γράφει το De Rerum Natura – Για τη φύση των πραγμάτων, στο οποίο, αν και απόλυτα προσκολλημένος στη διδασκαλεία του Επίκουρου, ενσωματώνει στοιχεία από την παράδοση και δημιουργεί κάτι τελείως διαφορετικό και, τελικά, εντελώς ρωμαϊκό. Γράφοντας μία, στην ουσία της φυσική, φιλοσοφία, ο Λουκρήτιος απαντά σε όλα τα μεταφυσικά ερωτήματα της εποχής του. Η επίδραση που άσκησε το έργο του Λουκρήτιου μπορεί να θεωρηθεί σημαντική, καθώς μετέφερε τον λόγο του Επίκουρου στη λατινική γλώσσα, κάνοντας τον επικουρισμό γνωστό στον μετέπειτα ευρωπαϊκό κόσμο.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Κεφαλίδου Ά. (2022). Λουκρήτιος, Για τη φύση των πραγμάτων – Ο επικουρισμός στη Ρώμη του 1ου αιώνα π.Χ. Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, (15), 123–135. https://doi.org/10.12681/ethiki.30741
- Τεύχος
- Αρ. 15 (2022)
- Ενότητα
- Άρθρα
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).