Οι προϋποθετικοί άξονες προσέγγισης της Σοφίας στο ηρακλείτειο έργο


Δημοσιευμένα: Jul 6, 2022
Λέξεις-κλειδιά:
Ηράκλειτος Σοφία Λόγος Ψυχή Νόος
Εμμανουήλ Πλατιάς
Περίληψη

Στο παρόν άρθρο επιχειρείται η ανάδειξη των προαπαιτούμενων σταδίων προσέγγισης της Σοφίας, καθώς και η αποσαφήνιση και οριοθέτηση των προεκτάσεων που λαμβάνει η εν λόγω έννοια στο ηρακλείτειο έργο. Αρχικά, αναφέρεται εν συντομία η συνεισφορά του Ηράκλειτου στην πρώιμη φιλοσοφική σκέψη του καιρού του. Ακολούθως, σκιαγραφούνται οι προϋποθετικοί και παραπληρωματικοί μεταξύ τους άξονες για την προσπέλαση της Σοφίας. Ερευνάται, δηλαδή, σε ποιον βαθμό οι αισθήσεις, η ψυχή και ο νόος δύνανται να οδηγήσουν στη γνώση της ουσίας του κόσμου. Τέλος, διαπιστώνεται πως η πορεία προς τη Σοφία είναι πορεία προς το Λόγο, καθότι οι δύο έννοιες ταυτίζονται.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Αναφορές
Curd, Patricia Kenig. “Knowledge and Unity in Heraclitus.” The Monist vol. 74, no. 4 (1991): 541-542.
Diels H., and W. Kranz. Οι Προσωκρατικοί. Οι μαρτυρίες και τα αποσπάσματα, τόμος α΄. Aπόδοση στα νέα ελληνικά Βασ. Α. Κύρκος, συνεργασία Δημοσθένης Γ. Γεωργοβασίλης, επιμέλεια Βασ. Α. Κύρκος, φιλολογική εποπτεία Γεώργ. Α. Χριστοδούλου. Αθήνα: Παπαδήμας, 2005.
Fritz, Kurt von. “ ‘Νόος’, ‘νοεῖν’ και τα παράγωγά τους στην προσωκρατική φιλοσοφία.” Mέρος πρώτο, μτφρ. Βάσω Π. Παπαϊωάννου. Παλίμψηστον 3 (1986): 79.
Kirk, G. S., J. E. Raven and M. Schofield. Οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι. Μτφρ. Δημοσθένης Κούρτοβικ. Αθήνα: Μ.Ι.Ε.Τ., 2014.
Αξελός, Κώστας. Ο Ηράκλειτος και η Φιλοσοφία. Mτφρ. Δημήτρης Δημητράκος. Αθήνα: Εξάντας, 1974.
Βέικος, Θεόφιλος. Οι Προσωκρατικοί. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 2010.
Μαραγγιανού-Δερμούση, Ευαγγελία. Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Από τον Θαλή ως τον Αριστοτέλη. Αθήνα: Ινστιτούτο του Βιβλίου – Α. Καρδαμίτσα, 2016.
Μιχαηλίδης, Κώστας Π. Οι Προσωκρατικοί. Αθήνα: Χριστάκης, 1990.
Ρούσσος, Ευάγγελος Ν. Προσωκρατικοί: Ηράκλειτος, τόμος β΄. Αθήνα: Στιγμή, 2000.