Φαινομενολογία της επαναστατικής μάζας στον Κ. Παπαϊωάννου και οι βυζαντινές επαναστάσεις
Περίληψη
Ο Κώστας Παπαϊωάννου, στο τρίτο μέρος του έργου του Μάζα και Ιστορία που έχει τον τίτλο Φαινομενολογία της επαναστατικής μάζας, προσεγγίζει τον ρόλο των μαζών κατά τις επαναστατικές περιόδους, επιχειρώντας μία φιλοσοφική, ιστορική και πολιτική ματιά, στην ιδιαίτερη σημασία που διαδραματίζει τόσο η ύπαρξη, όσο και η βούληση της μάζας στο ιστορικό γίγνεσθαι των ανθρωπίνων κοινωνιών. Στην παρούσα ανακοίνωση, θα ασχοληθούμε με τον σχολιασμό της ανάλυσης του Κώστα Παπαϊωάννου, σε σχέση με τον τρόπο σκέψης και δράσης της επαναστατικής μάζας, καθώς και τη σχέση της με την Ιστορία, επιχειρώντας τη σύγκριση των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων που τους αποδίδει με τις ανθρώπινες μάζες κάποιων εκ των σημαντικότερων επαναστάσεων της βυζαντινής περιόδου, όπως η στάση του Νίκα, το κίνημα των Βογόμιλων, και το κίνημα των Ζηλωτών. Κατά την ανακοίνωση, εκτός από το δευτερογενές υλικό μελετητών της βυζαντινής περιόδου, θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, πρωτογενείς πηγές από τους χρονογράφους και ιστορικούς της εποχής, ώστε να καταδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονταν τη μάζα ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτά τα κινήματα, σε σχέση πάντοτε με τη θεώρηση του Κ. Παπαϊωάννου.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Μελίδης Θ. (2023). Φαινομενολογία της επαναστατικής μάζας στον Κ. Παπαϊωάννου και οι βυζαντινές επαναστάσεις. Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, (16-17), 211–218. https://doi.org/10.12681/ethiki.33688
- Τεύχος
- Αρ. 16-17 (2023)
- Ενότητα
- Άρθρα
- Οι Συγγραφείς διατηρούν τα Πνευματικά Δικαιώματα και χορηγούν στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης ενώ ταυτόχρονα τα πνευματικά δικαιώματα της εργασίας προστατεύονται σύμφωνα με την Creative Commons Attribution License που επιτρέπει σε τρίτους - αποδέκτες της άδειας να χρησιμοποιούν την εργασία όπως θέλουν με την προϋπόθεση της διατήρησης των διατυπώσεων που προβλέπονται στην άδεια σχετικά με την αναφορά στον αρχικό δημιουργό και την αρχική δημοσίευση σε αυτό το περιοδικό.
- Οι Συγγραφείς μπορούν να συνάπτουν ξεχωριστές, και πρόσθετες συμβάσεις και συμφωνίες για την μη αποκλειστική διανομή της εργασίας όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αυτό (π.χ. κατάθεση σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή δημοσίευση σε ένα βιβλίο), με την προϋπόθεση της αναγνώρισης και την αναφοράς της πρώτης δημοσίευσης σε αυτό το περιοδικό.
- Το περιοδικό επιτρέπει και ενθαρρύνει τους Συγγραφείς να καταθέτουν τις εργασίες τους μέσω διαδικτύου (π.χ. σε ένα ακαδημαϊκό καταθετήριο ή στους προσωπικές τους ιστοσελίδες) πριν και μετά από τις διαδικασίες της δημοσίευσης, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων καθώς επίσης και σε γρηγορότερη και μεγαλύτερη χρήση και ευρετηρίαση της δημοσιευμένης εργασίας (See The Effect of Open Access).