Οδηγίες για τους Συγγραφείς
Ερευνητικά άρθρα
Οι εργασίες προς δημοσίευση θα πρέπει να είναι πρωτότυπα άρθρα. Σε περιπτώσεις ερευνητικών εργασιών, θα πρέπει να αναφέρονται σε νέες και πρωτότυπες έρευνες οι οποίες θα πληρούν τα κριτήρια διεθνούς ενδιαφέροντος.
Άρθρα ανασκόπησης
Στην κατηγορία αυτή τα άρθρα θα πρέπει να παρέχουν μια ολοκληρωμένη περιγραφή του θέματος, και θα αφορούν κυρίως τον τομέα των Γεωεπιστημών. Ένα άρθρο ανασκόπησης θα πρέπει να παρέχει μια ισορροπημένη, ολοκληρωμένη και κριτική περίληψη όλων των ερευνητικών ζητημάτων στα οποία εστιάζει.
Γλώσσα συγγραφής
Η γλώσσα συγγραφής των εργασιών είναι τα αγγλικά: Ο τίτλος και οι λεζάντες των εικόνων θα είναι στα αγγλικά, ενώ στο τέλος θα υπάρχει και εκτεταμένη περίληψη στα ελληνικά. Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος της εργασίας.
Διάρθρωση του κειμένου
Το ηλεκτρονικό αρχείο που θα υποβάλλετε θα πρέπει να είναι τύπου Microsoft Word (έκδοση 2003 και νεώτερη, δηλαδή αρχεία με κατάληξη .doc (προτιμητέο) .docx ή PDF. Χρησιμοποιείστε μια γραμματοσειρά με διαδεδομένη χρήση, κατά προτίμηση Times New Roman (11 pt) ή Arial (10 pt) και διάστιχο (line spacing) 1.5 γραμμές και πλήρη στοίχιση κειμένου (justified). Μην προσθέτετε επιπλέον σημάδι παραγράφου μεταξύ των παραγράφων του κειμένου.
Το αρχείο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
- Αρχική Σελίδα: Ο τίτλος της εργασίας στα Αγγλικά (μέγιστο 20 λέξεις)
- Ονόματα Συγγραφέων (Επώνυμο και όνομα - Παπαδόπουλος Αντώνιος, Παπαδόπουλος Βασίλειος, Παπαδόπουλος Γεώργιος). Με αστερίσκο σημειώνεται ο συγγραφέας επικοινωνίας.
- Ταχυδρομική διεύθυνση συγγραφέων
- Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συγγραφέα επικοινωνίας
- Abstract στα αγγλικά (μέγιστο 400 λέξεις)
- Λέξεις κλειδιά (keywords) στα αγγλικά: έως 6.
- Περίληψη στα ελληνικά (μια σελίδα ή τουλάχιστον 600 λέξεις)
- Λέξεις κλειδιά στα ελληνικά: έως 5, που να μην περιλαμβάνονται στον τίτλο της εργασίας.
- Κυρίως κείμενο, το οποίο θα πρέπει να είναι δομημένο ορθολογικά και να περιλαμβάνει, ενδεικτικά:
- Εισαγωγή, Υλικά και Μεθοδολογία, Συζήτηση και Συμπεράσματα.
- Ευχαριστίες (αν υπάρχουν)
- Βιβλιογραφικές αναφορές
- Εικόνες, Σχήματα, Πίνακες
- Λεζάντες εικόνων και πινάκων στα αγγλικά
Αριθμείστε τις γραμμές του κειμένου (συμπεριλαμβανομένου του τίτλου και των περιλήψεων) ως εξής:
- MS Word 2003: Page Setup àLayout tab àapply to whole document. Click “Line Numbers” àselect :add line numbering”
- MS Word 2007 και μεταγενέστερο: Page Layout à Line numbers: continuous.
Εφόσον η εργασία γίνει αποδεκτή σε ξεχωριστά αρχεία θα υποβάλλετε τις Εικόνες και τους Πίνακες της Εργασίας (βλέπε Οδηγίες παρακάτω).
Βιβλιογραφικές αναφορές
Οι βιβλιογραφικές αναφορές ταξινομούνται αλφαβητικά, με βάση το λατινικό αλφάβητο. Για κάθε συγγραφέα, η σειρά που ακολουθείται είναι η εξής: Εργασία του συγγραφέα, Εργασία του συγγραφέα με συν-συγγραφέα, Εργασία του συγγραφέα με περισσότερους του ενός συν-συγγραφείς, σε αλφαβητική σειρά. Εφόσον πρόκειται για την ίδια ομάδα συν-συγγραφέων, ακολουθείται χρονολογική σειρά. Ο κατάλογος των βιβλιογραφικών αναφορών πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις παραπομπές εντός του κειμένου και των λεζαντών των εικόνων και πινάκων.
Εντός του κειμένου, οι παραπομπές μπαίνουν εντός παρενθέσεων και περιλαμβάνουν το επίθετο του συγγραφέα, ακολουθούμενο από το έτος δημοσίευσης, με χρονολογική σειρά (πχ. Συγγραφέας, 1997; Συγγραφέας, 2002). Εάν παρατίθενται παραπάνω από ένας συγγραφείς, οι παραπομπές γίνονται με χρονολογική σειρά (πχ. Συγγραφέας-1, 1988; Συγγραφέας και Συγγραφέας, 2001; Συγγραφέας και συν., 2004) (Author, 1988, Author and Author, 2001, Author et al., 2004)
Οι συντομογραφίες των επιστημονικών περιοδικών πρέπει να γίνονται με βάση τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα, όπως στους εξής συνδέσμους:
Ειδικά για το Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας: Bul. Geol. Soc. Greece.
Για το Hellenic Journal of Geosciences (πρώην Annales Géologiques des Pays Helléniques): Hell. J. Geosciences (An. Geol. Pays Hellen.)
Παραδείγματα βιβλιογραφικών αναφορών
Βιβλίο
Billoski, T.V., 1992. Introduction to Paleontology, 6th ed. Institutional Press, New York.
Άρθρο σε περιοδικό
Morehouse, S.I., Tung, R.S., 1993. Statistical evidence for early extinction of reptiles due to the K/T event. Journal of Paleontology, 17, 198-209.
Κεφάλαιο Βιβλίου
Schwartz, M.T., Billoski, T.V., 1990. Greenhouse hypothesis: effect on dinosaur extinction, in: Jones, B.T., Lovecraft, N.V. (Eds.), Extinction. Barnes and Ellis, New York, 175-189 pp..
Kokkalas, S., Xypolias, P., Koukouvelas, I., Doutsos, T., 2006. Post-Collisional Contractional and Extensional Deformation in the Aegean region. In: Dilek.. Y.. Pavlides. S. (Eds), Post Collisional Tectonics & Magmatism in the Mediterranean Region and Asia. Geological Society of America Special Paper, 97-123
Πρακτικά Συνεδρίου
Collier, R.E.L., Jones, G., 2003. Rift Sequences of the Southern Margin of the Gulf of Corinth (Greece) as Exploration / Production Analogues. AAPG International Conference, Barcelona, Spain, p. 33.
Pavlidis, S., 1981. Neotectonics of Thessaly. Proc. of the XXVII IASPEI Assembly, Thessaloniki, 12-15 May, 134-152.
Διατριβή
Bell, R.E., 2008. Tectonic Evolution of the Corinth Rift, Faculty of Engineering, Science and Mathematics. Ph.D. Thesis, University of Southampton, Southampton, 227 p.
Τεχνική Έκθεση (στα Ελληνικά)
Kounis, G.D., 1981. Hydrogeological Study of the Athens Metropolitan Railway. Institute of Geology and Mineral Exploration, Athens, 20 p. [in Greek].
Πίνακες και Εικόνες (φωτογραφίες, διαγράμματα, κλπ.)
Οι Εικόνες αριθμούνται διαδοχικά. Εντός κειμένου η παραπομπή γίνεται ως “Fig. XX” (για παραπομπή σε μια εικόνα) ή “Figs XX and XY” (για παραπομπή σε περισσότερες της μίας εικόνες (ΠΡΟΣΟΧΗ: το «Fig.» ακολουθείται από τελεία, το «Figs» όχι.)
Οι λεζάντες των εικόνων αρχίζουν με τη Λέξη «Fig.» (συντόμευση), ακολουθούμενη από τον αριθμό της Εικόνας και μια τελεία (πχ. Fig. 1.)
Οι Εικόνες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για ασπρόμαυρη αναπαραγωγή. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να δοκιμάσετε μια ασπρόμαυρη εκτύπωση των εικόνων σας (ειδικά των φωτογραφιών) πριν την τελική υποβολή.
- Για τη δική σας διευκόλυνση, υποβάλλετε τις εικόνες σε μέγεθος που θα είναι το πλησιέστερο δυνατό στο τελικό μέγεθος αναπαραγωγής (δηλαδή το πλάτος της εικόνας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 13 εκατοστά (δίστηλη ανάπτυξη) ή τα 6.1 εκατοστά (μονόστηλη εικόνα).
- Χρησιμοποιήστε καθαρές μαύρες γραμμές, όχι λεπτότερες της 1 στιγμής (1 pt line) και όχι παχύτερες των 2 στιγμών (2 pt line).
- Χρησιμοποιείστε μια απλή γραμματοσειρά «Sans Serif”, κατά προτίμηση Arial ή Helvetica. To μέγεθος των χαρακτήρων δε θα πρέπει να είναι μικρότερο των 7 στιγμών και μεγαλύτερο των 12.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε έντονη γραφή (bold) διότι αυτή τείνει να γίνεται δυσδιάκριτη κατά τη σμίκρυνση
Αποδεκτοί τύποι ηλεκτρονικών αρχείων εικόνων:
- Adobe Illustrator (.ai)
- Corel Draw (.cdr)
και
- Αρχεία TIF ή EPS, με ανάλυση τουλάχιστον 300 dpi. Αρχεία τύπου .JPG γίνονται επίσης δεκτά, αλλά καλό θα είναι κατά την επεξεργασία και αποθήκευση τους να επιλέγεται η μικρότερη δυνατή συμπίεση. ΔΕΝ γίνονται δεκτές εικόνες χαμηλής ανάλυσης (<72 dpi) και εικόνες από το διαδίκτυο.
Ονομάστε κάθε αρχείο εικόνας ως εξής: «Συγγραφέας_Αριθ.Εικόνας.xxx» (πχ. Papadopoulos_Fig1.tif).
Αποστολή Εργασιών
Στείλτε το αρχείο της εργασίας, καθώς και τα αρχεία Εικόνων με ηλεκτρονική αλληλογραφία στη Συντακτική Επιτροπή.
Ηλεκτρονική υποβολή
Ακολουθήστε το υπερσύνδεση "Υποβολή σε απευθείας σύνδεση" στη δεξιά και να ανεβάσετε το σύνολο των χειρογράφων αρχείων σας ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.
Βεβαιωθείτε ότι τα ακόλουθα στοιχεία είναι παρόντα:
• Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
• Ταχυδρομική διεύθυνση
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία έχουν φορτωθεί στην σελίδα του περιοδικού:
• Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά
• Όλα τα στοιχεία (περιλαμβάνουν σχετικές λεζάντες)
• Όλοι οι πίνακες (συμπεριλαμβανομένων των τίτλων, την περιγραφή, υποσημειώσεις)
• Βεβαιωθείτε ότι όλες οι αναφορές, σχήματα και πίνακές στο κείμενο ταιριάζουν με τα αρχεία που παρέχονται
• Αναφέρεται με σαφήνεια αν το χρώμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε στοιχείο σε γραφική εκτύπωση.