A Markov model for seismic hazard analysis along the Hellenic subduction Zone (Greece)
Περίληψη
Εφαρμόζεται ένα ομογενές Μαρκοβιανό μοντέλο διακριτού χρόνου και χώρου καταστάσεων για τη γένεση σεισμών στο Ελληνικό Τόξο, περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ιδιαίτερης σημασίας από σεισμοτεκτονική άποψη. Το μοντέλο παρέχει μια στοχαστική αναπαράσταση της γένεσης των σεισμών συμβάλλοντας στην εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας για την περιοχή μελέτης. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται λήφθηκαν από τον κατάλογο του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρείται ομογενής και πλήρης για σεισμούς με από το 1911. Ο συνεχής χώρος καταστάσεων χωρίζεται σε κλάσεις μεγεθών καθορίζοντας με αυτό τον τρόπο τον χώρο καταστάσεων του μοντέλου. Η στοχαστική συμπεριφορά του μοντέλου καθορίζεται XLVII, No 3 - 1376από τον πίνακα πιθανοτήτων μετάβασής του, του οποίου υπολογίζεται αρχικά ο εκτιμητής μέγιστης πιθανοφάνειας. Στη συνέχεια εκτιμώνται σημαντικά χαρακτηριστικά της Μαρκοβιανής αλυσίδας, παρέχοντας προγνωστικά αποτελέσματα σχετικά με την πιθανότητα γένεσης ενός επερχόμενου ισχυρού σεισμού. Οι υπολογισμοί περιλαμβάνουν την εκτίμηση της μέσης τιμής, της διασποράς και του 95% διαστήματος εμπιστοσύνης του πλήθους των βημάτων που απαιτούνται ώστε η Μαρκοβιανή αλυσίδα να μεταβεί για πρώτη φορά σε μια ορισμένη κατάσταση (που σχετίζεται με τη γένεση ενός επερχόμενου ισχυρού σεισμού).
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Votsi, I., Tsaklidis, G., Limnios, N., Papadimitriou, E., & Vallianatos, F. (2013). A Markov model for seismic hazard analysis along the Hellenic subduction Zone (Greece). Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(3), 1376–1385. https://doi.org/10.12681/bgsg.10934
- Ενότητα
- Γεωφυσική και Σεισμολογία

Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.