Producing landslide susceptibility maps by applying expert knowledge in a GIS - based environment.
Περίληψη
Στην εργασία αυτή εφαρμόζονται δυο ημιποσοτικές προσεγγίσεις, από το πεδίο των πολυκριτηριακών μεθόδων ανάλυσης, η Rock Engineering System (RES) και η Analytic Hierarchical Process (AHP ), για τον υπολογισμό και την κατάταξη των παραμέτρων που σχετίζονται με το φαινόμενο των κατολισθήσεων. Για το σκοπό αυτό και για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, δημιουργήθηκε ένα υπολογιστικό εργαλείο, το Expert Knowledge for Landslide Assessment Tool (EKLA -Tool ) ως δυναμική επέκταση του λογισμικού πακέτου ArcMap. Για την κατασκευή του γράφτηκε σχετικός πηγαίος κώδικας με την βοήθεια της γλώσσας Visual Basic και των εργαλείων ArcObjects που βρίσκονται ενσωματωμένα στο λογισμικό Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, ArcMap. Η επέκταση εφαρμόστηκε στην περιοχή του νομού Ξάνθης, όπου υπήρχε διαθέσιμη σχετική χωρική βάση δεδομένων με καταγραφές κατολισθητικών φαινομένων.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Tsangaratos, P., & Rozos, D. (2013). Producing landslide susceptibility maps by applying expert knowledge in a GIS - based environment. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(3), 1539–1549. https://doi.org/10.12681/bgsg.10993
- Ενότητα
- Τηλεπισκόπηση και ΓΣΠ
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.