Pollution assessment of the Drapetsona Keratsini coastal sea- bed.
Περίληψη
O βαθμός ρύπανσης του ιζηματογενούς πυθμένα στο αστικό παράκτιο περιβάλλον της Δραπετσώνας-Κερατσινίου διερευνάται μέσω ιζηματολογικής και γεωχημικής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επιφανειακά ιζήματα αποτελούνται από αμμώδεις ιλύες και ιλυώδεις άμμους με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (έως 114%) και ανθρακικά άλατα (24-86%), ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεων (οι τιμές σε μg/g) σε κάποια επικίνδυνα μέταλλα όπως As=8-2677, Cd=0,2-15,4, Cr=82-428, Cu=18-567, Fe=570-28.900, Hg=0,05-0,71, Mn=101-1477, Ni=25-122, Pb=18-1394, Sn=1-18 και Zn=118 -4821 . Η εφαρμογή διαφόρων δεικτών ρύπανσης, όπως του Δείκτη Γεωσυσσώρευσης (Igeo), Δείκτη Δυνητικής Οικολογικής Επικινδυνότητας (RI), Δείκτη Ρυπαντικού Φορτίου (PLI ), Συνδυασμένου XLVII, No 3 – 1552 Δείκτη Ρύπανσης (W) και Τροποποιημένου Βαθμού Ρύπανσης (mCd), καθώς και η αξιολόγηση της βιολογικής επικινδυνότητας των υφιστάμενων ιζημάτων με βάση τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Ποιότητας Ιζημάτων της NOAA (ERL/ERM και TEL/PEL) δείχνουν ένα πολύ υψηλό βαθμό ρύπανσης με μεγάλη πιθανότητα για σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στους θαλάσσιους οργανισμούς. Η πιο ρυπασμένη περιοχή, ίσως το πιο βαριά ρυπασμένο θαλάσσιο περιβάλλον στην Ελλάδα, βρίσκεται μπροστά από τη βραχώδη ακτή της Δραπετσώνας (και ιδιαίτερα στον Όρμο των Σφαγείων), όπου η συνεργιστική δράση των αστικών ανεπεξέργαστων λυμάτων, που είχαν αποτεθεί πριν από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, και των αποβλήτων από τις τοπικές βιομηχανίες έχουν προκαλέσει σημαντική υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Kapsimalis, V., Talagani, P., Panagiotopoulos, I. P., Kaberi, H., Rousakis, G., Kanellopoulos, T. D., Iliakis, S., & Hatzianestis, I. (2013). Pollution assessment of the Drapetsona Keratsini coastal sea- bed. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(3), 1552–1561. https://doi.org/10.12681/bgsg.10994
- Ενότητα
- Θαλάσσια Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.