Quantitative determination of mineral matter in lignite by X-RAY spectrometry, using the Compton effect.
Περίληψη
Κατά την αξιολόγηση της ποιότητας των λιγνιτών εκτός από την θερμογόνο δύναμή τους γίνεται προσδιορισμός της ανόργανης ύλης, η οποία έχει εναποτεθεί συγγενετικά με την οργανική ύλη κατά τον σχηματισμό τους, αλλά και κατά το στάδιο της ενανθράκωσης. Ο προσδιορισμός της ανόργανης ύλης γίνεται συνήθως ως τέφρα μετά από καύση του λιγνίτη, διαδικασία η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια για εύκολο και γρήγορο προσδιορισμό του ποσοστού της ανόργανης ύλης ή της τέφρας σε δείγματα λιγνιτών με άγνωστες συγκεντρώσεις, με φασματόμετρο ακτίνων-Χ. Ειδικότερα γίνεται χρήση του Φαινομένου Compton της λυχνίας ακτίνων-Χ του φασματόμετρου. Η ένταση του Φαινομένου Compton είναι συνάρτηση του συντελεστή απορρόφησης μάζας, ο οποίος με τη σειρά του εξαρτάται από το είδος και το ποσοστό της ανόργανης ύλης που περιέχεται στον λιγνίτη. Εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα αυτή του φαινομένου Compton, προσδιορίστηκε το ποσοστό της ανόργανης ύλης των λιγνιτών. Η ακρίβεια της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε πιστοποιήθηκε με αναλύσεις δειγμάτων Ελληνικών λιγνιτών, με γνωστές περιεκτικότητες ανόργανου υλικού ή τέφρας. Τα αποτελέσματα της εργασίας δείχνουν ότι, με την προτεινόμενη μέθοδο, μπορεί να προσδιοριστεί το ποσοστό του ανόργανου υλικού γρήγορα χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία της καύσης του λιγνίτη.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Perdikatsis, V. (2013). Quantitative determination of mineral matter in lignite by X-RAY spectrometry, using the Compton effect. Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, 47(4), 1645–1651. https://doi.org/10.12681/bgsg.11008
- Ενότητα
- Κοιτασματολογία, Μεταλλευτική Τεχνολογία και Οικονομική Γεωλογία
Αυτή η εργασία είναι αδειοδοτημένη υπό το CC Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τα παρακάτω: Οι συγγραφείς των άρθρων που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατηρούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των άρθρων τους, δίνοντας στο περιοδικό το δικαίωμα της πρώτης δημοσίευσης. Άρθρα που δημοσιεύονται στο περιοδικό διατίθενται με άδεια Creative Commons 4.0 Non Commercial και σύμφωνα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, με αναφορά στο/στη συγγραφέα και στην πρώτη δημοσίευση για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς. Οι συγγραφείς μπορούν να: Μοιραστούν — αντιγράψουν και αναδιανέμουν το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, Προσαρμόσουν — αναμείξουν, τροποποιήσουν και δημιουργήσουν πάνω στο υλικό.